Cristina Guix i el vermut més “santcugatenc”

Aquest cap de setmana del 28 i 29 de maig se celebra la Fira del Vermut de Catalunya i el TOT t'explica la història d'un vermut de Sant Cugat

És filla de diverses generacions de santcugatencs i produeix, juntament amb el seu marit, Àlex Illa, els vermuts Dos Déus i Fontalia, a Bellmunt del Priorat. En aquest petit poble al costat de Falset hi tenen el seu celler, un celler que van comprar l’any 1998. “Quan el va comprar l’Àlex ja teníem la idea de fer vermuts, tot i que al final no vam tirar el projecte endavant fins anys més tard. La idea era partir d’un producte tradicional, però amb el punt diferencial d’envellir-lo en barriques de xerès. A més, li vam voler donar una imatge exterior absolutament diferent”.

Aquesta filosofia de producte tradicional però amb un revestiment modern l’han exportat fins i tot al seu celler. “A la part de baix tenim la tradició, però a la central tenim una mena de laboratori d’idees, amb 250 tipus d’herbes, perquè la gent pugui fer experiments, jugar amb els ingredients...”. 

Els seus vermuts, a part de ser envellits en barriques de xerès, també es caracteritzen per ser baixos en contingut de sucre. El Dos Déus Reserva és envellit durant cinc anys. El Dos Déus Estrelles, un 70% durant 3 anys i un 30% durant 5. El Fontalia, en canvi, té una mitjana d’entre 6 mesos i 3 anys d’envelliment. “El que busquem és una continuïtat de sabor. La base és la mateixa, la diferència són els anys de solera”.

Defuig de la idea que el vermut sigui un producte exclusiu per a l’aperitiu abans de dinar: “El vermut es pot prendre en qualsevol moment del dia. Nosaltres recomanem barrejar-lo amb ginger beer o ginger ale a parts iguals. És molt refrescant”.

En clau personal

Anys a Sant Cugat.

Tots, sóc nascuda aquí.

 

Professió.

Entre altres, he fet traducció, comunicació i màrqueting.

 

Una virtut. 

Constància.

 

Un defecte.

Em qüestiono molt les coses.

 

Una pel·lícula. 

Holy Motors, de Leos Carax.

 

Un llibre.

L’ombra del vent, de Carlos Ruiz Zafón.

 

Un lloc. 

Puerto de Espasante, a Galícia.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem