El carrer de Francesc Moragas

L'historiador Guillem Vila Galceran explica l'evolució d'aquest carrer

El carrer de Francesc Moragas era conegut antigament com a Baixada del Caçador, que anava des del carrer de l’Endavallada fins al començament de la rambla del Celler. Més enllà ja se’l coneixia com a carretera de Gràcia. Del tram de l’actual carrer de Francesc Moragas se’n poden destacar tres coses:

La primera és que al fons del carrer es pot observar que l’edifici on avui hi ha una caixa de pensions encara no existia. El que hi havia anteriorment era una fonda coneguda amb el nom de Fargas, i més endavant Nadal, on hi havia un cafè a la part de baix, edifici que formava un dels “quatre cantons” que dóna nom a la plaça.

La segona és la casa en forma de triangle que hi ha just al darrera del garatge. Es tracta de la masia de can Perbell (segle xv), la qual patí diverses modificacions, primer l’any 1905 en ser enderrocada una paret per guanyar uns metres de carrer i després quan fou partida per la meitat entre els anys trenta i quaranta per eixamplar el carrer fins als límits que té avui en dia.

La tercera és el garatge que s’observa al creuament dels dos carrers. Es tractava, com indica el rètol, del “Garage Sallés”, el primer garatge de reparació de cotxes de Sant Cugat. El que probablement sobta més d’aquesta fotografia però, és el canvi evident que ha patit la rambla del Celler amb el pas del temps. Com es pot observar, en aquella època hi havia horts on avui hi ha el començament de la rambla, per on passava la riera que no fou coberta fins a finals dels anys vuitanta.

La fotografia dels anys quaranta que ens mostra una panoràmica de Sant Cugat, on es pot veure l’actual carrer de Francesc Moragas a l’esquerra de la imatge i els inicis de l’actual rambla del Celler a baix a la dreta.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem