El debat de les Planes posa èmfasi a les mancances del barri

El debat, organitzat pel TOT, ha tractat aspectes de seguretat, mobilitat i urbanisme del districte

Les mancances i necessitats que té el barri de les Planes s'han posat sobre la taula, en el debat organitzat pel TOT, aquest dijous 15 de desembre. 

El debat, que forma part del cicle de debats 'La ciutat a fons' i està patrocinat per Sorea, ha tingut lloc al Casal de les Planes i ha comptat amb la participació de membres dels grups polítics, de representants de les associacions del barri així com altres veïns i veïnes. 

Mireu les millors imatges del debat. 

Augment de la delinqüència

Gemma Parreño durant la seva intervenció FOTO: Artur Ribera

Dividit en tres blocs, el debat ha tractat diversos aspectes. El primer ha estat la seguretat

En aquest punt, cal destacar que diversos assistents han recordat que la situació de delinqüència al barri és la mateixa que, ara fa tres anys, justament quan el TOT Sant Cugat i el Diari de Sant Cugat van celebrar l'últim debat al barri i aquest va ser un dels punts que més es van tractar.

Així, el veí Agustín González, ha apuntat que "encara no s'ha arreglat del tot la delinqüència al barri, encara hi ha els joves a l'estació. De tant en tant passa la policia però no passa amb la freqüència que hauria".

Per la seva banda, la veïna del carrer del Calvari Gemma Parreño ha explicat la problemàtica que tenen els veïns d'aquest carrer. "Des de fa temps venen persones a ratllar els cotxes, desinflar les rodes, entre altres. A veure si l'Ajuntament pot fer alguna cosa".

Un fet que, segons Parreño passa des de fa quatre anys i el qual, tant Sergi Torres, president de l'Associació de Veïns de les Planes, com el regidor de Medi Ambient i president del Consell de Barri de les Planes, Joan Puigdomenech, han afirmat desconèixer. 

D'altra banda, Torres ha volgut afegir que, darrerament "sí que han incrementat els robatoris al barri, però la delinqüència, en general, ha millorat". Pel que fa als robatoris el president de l'Associació de Veïns ha reiterat la seva demanda de posar una dotació de Mossos d'Esquadra fixe patrullant pel barri. 

En aquestes línies ha parlat Puigdomenech. "La presència policial, l'hem millorat en els darrers tres anys. Pel que fa al rebrot de delinqüència, el notem a tot el territori santcugatenc".

Dins el bloc de seguretat, un altre dels temes que ha generat debat, ha estat la convivència dels veïns de les Planes amb els menors que viuen als centres de la Generalitat. 

En aquest aspecte, el veí Ignasi López, ha proposat que es pugui prendre alguna mesura educativa amb els menors. I que tant els centres com el Consistori hi treballin coordinadament. 

Finalment, pel que fa a la seguretat al barri, el regidor del PP, Álvaro Benejam, i la regidora de Ciutadans, Múnia Fernández-Jordán, han recordat que els dos partits ja han demanat al Ple Municipal que Sant Cugat tingués més agents de policia. Pere Soler, regidor del PSC, ha afegit que "no és qüestió de posar més policies. Proposem un model descentralitzat de Policia Local".

La mobilitat, una problemàtica enquistada

El debat ha tingut lloc al Casal de les Planes FOTO: Artur Ribera

Els problemes de mobilitat al barri de les Planes vénen de lluny. En els darrers mesos un grup de treball es reuneix per tal de trobar una solució a aquesta situació que, ara per ara, no satisfà a un gran nombre de veïns del barri. 

Els horaris dels busos, així com els recorreguts que fa cada línia o el poc servei que ofereixen en alguns punts del barri, són els principals problemes amb què es troben els veïns de les Planes. 

En aquest cas, Rosa Golobart, veïna de la zona de Can Burrull, ha recordat que "No tenim bons horaris i itineraris, hem d'anar caminant si perdem l'autobús, i tenim més d'un quilòmetre. A més, no tenim ni voreres. Estem abandonats".

En resposta a Golobart, la veïna Agustina Alonso, membre del grup de treball de mobilitat al barri ha recordat que en la darrera reunió cap membre de Can Burrull ni de Can Cortés hi van assistir.

Sobre aquest aspecte, Sergi Torres ha afegit que des del grup de treball s'està mirant la viabilitat de fer un bus a demanda. I pel que fa al transport públic a Can Burrull, Torres considera que, "quan estigui urbanitzat es podrà fer un recorregut com Déu mana". 

Urbanisme: Moltes coses pendents i novetats

Patrícia Álvarez, de l'Espai Eco, durant la seva intervenció FOTO: Artur Ribera

Si bé és cert que al barri de les Planes hi ha una llista important de coses a fer, pel que fa a urbanisme, el que és cert és que en els darrers anys s'ha anat treballant per millorar la situació del barri.  

Tot i això, encara hi ha alguna mancança, com ha destacat Gemma Parreño. "No podem tenir al barri una zona de socialització de gossos?".  Pregunta a la qual Joan Puigdomènech ha respost afirmant que "estem creant aquests espais a tots els barris d'una forma dispersa perquè tothom en tingui un a la vora de casa. Arribarem a les Planes, però no sé dir-li quan".

Un dels temes estrella d'aquest bloc del debat ha estat la urbanització de Can Burrull. Veïns com Rosa Golobart o Puri Moreno, han demanat a l'Ajuntament que els diguin en quin punt està la reparcel·lació i han retret la manca d'informació. 

Una demanda a la qual s'ha sumat la regidora de Ciutadans, Múnia Fernández-Jordán. "És molt important que els veïns vagin rebent les informacions pertinents de com està el projecte. Els veïns necessiten veure els documents". 

Però Can Burrull no és l'única zona de les Planes amb problemes d'ordenació. Tal com ha destacat Agustín González, veí del carrer Sanatori, "els de Can Burrull tenen sort que els urbanitzaran la zona. A mi encara no m'ha arribat. Encara no tenim ni clavegueram".

Ignasi López, ha explicat el problema amb què es troben al seu carrer. "Estem entre Sant Cugat i Barcelona.  Un tros del carrer està sense asfaltar. No sé de qui és competència, teòricament és de Barcelona, però hi ha molts veïns de Sant Cugat".

Un altre veí que ha detallat la manca de serveis urbans a la seva zona ha estat Àngel Garcia, resident al passatge de les Aigües de Sabadell. Garcia ha detallat que "fa molts anys que el passatge l'escombrem els veïns".

Finalment, en aquest bloc, s'ha tractat la manca d'espais i la gestió d'aquests.

En aquest cas, Patrícia Álvarez, de l'Espai Eco ha volgut fer una aportació constructiva explicant que ara a les Planes hi ha aquest nou equipament. Un espai autogestionat, de trobada i d'intercanvi, que actualment està perfilant quin ús se li donarà.

Precisament, l'Espai Eco va generar força controvèrsia en el darrer Consell de Barri, celebrat el 5 d'octubre, quan diversos veïns van mostrar el seu desacord amb la funcionalitat que se li volia donar al nou equipament del barri. 

En aquest aspecte, Emilia Cruz, membre de la Comissió de Festes, ha assegurat que "aquest malentés venia donat perquè incicalment es van donar 30.000 euros de lliure disposició i ens van dir que es donarien a les entitats. Així ens ho van vendre. Però ara ja està tot parlat i solucionat".

El pròxim divendres 23 de desembre el TOT Sant Cugat publicarà un ampli reportatge amb de tot el que ha donat de sí el debat. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem