"Sant Cugat és una ciutat segura"

Ciutadans, cossos policials i representants polítics han assistit al debat de seguretat d'aquest dijous 9 de juny a la Casa de Cultura, organitzat pel TOT

Sant Cugat és una ciutat segura? Aquesta ha estat la primera qüestió que es va plantejar al debat de seguretat organitzat pel TOT Sant Cugat aquest dijous 9 de juny. La resposta no ha estat fàcil per la diversitat d'opinions que s'han generat al llarg de la trobada, però la majoria d'assistents han coincidit en assegurar que la ciutat és segura, tot i que sempre hi pot haver problemes ja que al seguretat zero no existeix.



D'aquesta manera la portaveu d'iCV-EUiA, Roser Casamitjana, ha assegurat que sí que Sant Cugat és una ciutat segura malgrat li han entrat a robar tres vegades a casa, a Valldoreix. "És una ciutat segura si hi comprem amb altres poblacions dels voltants".



El regidor de Medi Ambient i Participació, Joan Puigdomènech, ha assistit a l'acte com a membre de l'equip de govern i responsable d'un dels cossos de voluntaris que intervenen en la seguretat del municipi en matèria d'incendis l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF). " Sant Cugat és una de les 15 ciutats més segures de l'estat, segons un estudi de Securitas Direct".

Al seu torn, el regidor d'ERC-MES, Èric Gómez, ha seguit la mateixa línia. " La sensació d'inseguretat no es percep, però també compartim que s'augmentin els agents de policia, però per augmentar la policia de proximitat".


De la serva banda, l'agent dels Mossos d'Esquadra, Marcel Garcés, ha explicat la situació dels robatoris a Sant Cugat. " Hi ha hagut un augment de robatoris a Sant Cugat, però com a tot arreu de Catalunya. Garcés també ha destacat la importància de denunciar els delictes, i en el cas de les bicicletes guardar el número de sèrie per identificar els vehicles robats en cas de ser trobats.

L'expert en seguretat Jordi Simó també ha coincidit en dir que Sant Cugat és una ciutat segura. Si parlem de seguretat Sant Cugat és una ciutat més segura, però també més atractiva per cometre robatoris. S'ha d'analitzar com està protegida la casa. És impossible que la policia faci una feina tan dissuasiva". Simó ha insistit en què cada ciutadà s'ha de fer responsable de les seves pertinences.

Tot i això, el portaveu del PP, Àlvaro Benajam, ha exposat al necessitat de més policia. "Hem de tenir de referència les ciutats que estan millor que nosaltres no les que estan pitjor. Creiem que la ràtio d'agents de policia ha de pujar". En aquest sentit la tinent d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha explicat quina és la situació. "Tenim 100 policies locals a finals de mandat hi haurà 120 agents el que ens posarà en una ràtio d'1,3 policies per cada 1000 habitants que és el que marca la Generalitat. També vull posar de manifest l'acompanyament que fa la policia local a les persones". Benejam ha contestat a la representant de l'equip de govern que d'aquí a 4 anys hi haurà més població.

El president de l'associació de veïns del barri del Monestir, Andrés Ares, ha demanat més presència policial. " Els convido que passin per la zona del campito, i mirin què hi ha allà. Falten més mossos i més policia local".

En aquesta línia també s'ha expressat el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian,. " Hi ha dos robatoris cada dia a Sant Cugat i és preocupant. Si és una ciutat segura ho pot ser-ho molt més". En aquest sentit, Ciprian ha demanat més formació." No hi ha formació suficient a la Policia Local, la policia hauria d'estar més preparada".

Els representants de la Policia Local han defensat la postura contraria a Ciprian. D'una banda, el sergent Francesc Garrido ha assegurat que la policia local rep formació constantment. "És cert que necessitem més formació, però això sempre, tothom sempre es pot formar més. Com més saps més en vols saber. Ara bé, la policia de Sant Cugat rep més formació que altres policies Sant Cugat te´el doble de formació de la policia de Catalunya que en té més" Garrido li ha dit a Ciprian que no sap d'on ha tret aquesta idea. ""Li donaré la informació que necessita", li ha dit. 

En la mateixa línia de Garrido s'ha expressat el seu cap, l'inspector de la Policia Local, Josep Maria Escarré. "La policia de Sant Cugat és la que més formació fa. Vam fer una formació específica de cardioprotecció, tots els agents saben com fer servir un DEA. Tots els policies que tenim treballant amb atestats tenen formació". A més, ha recordat que també estan formats per detectar el maltracte animal.


Mireu les fotografies del debat amb els seus protagonistes.

La mobilitat a Sant Cugat

La Casa de Cultura ha acollit el debat FOTO: Artur Ribera

Un dels punts conflictius en matèria de seguretat a Sant Cugat és el trànsit. Els assistents al debat han posat de manifest diverses problemàtiques com per exemple l'accés de velocitat dels vehicles o bé la relació de bicicletes i vianants.



Escarré ha explicat que s'està fent una campanya per minimitzar els accidents de vehicles de dues rodes, ja que han "augmentat sensiblement".



Els carrils bici també van entrar a debat. El president de l'associació de veïns del centre ha explicat que els carrils bicis s'acaben i no tenen continuïtat. Gómez d'ERC-MES ha declarat que els carrils bici de la ciutat estan pensats per passejar i no per un ús de la bicicleta cada dia. L'extinent d'alcalde de Seguretat Francesc Carol ha destacat també que és important que els carrils bici estiguin tots seguits. Un dels veïns que ha assistit a l'acte també ha denunciat el comportament dels ciclistes a l'eix de vianants. "Al carrer de Santiago Rusiñol, els ciclistes van com volen".



El sergent Garrido ha recordat que les bicicletes han de circular per la calçada i han de baixar de la bicicleta quan vagin per l'eix de vianants.



El regidor del PSC, Pere Soler, ha posat sobre la taula el pla de mobilitat. "Sant Cugat té problemes amb l'incivisme dels conductors i dels ciclistes".



Un dels altres temes a tractar ha estat les aglomeracions a les entrades i sortides de les escoles de Sant Cugat. Carol ha explicat que els veïns de la ciutat es queixen dels cotxes estacionats a la rotonda de l'Europa. "S'ha d'incentivar el transport públic" ha explicat l'extinent d'alcalde, una idea que també ha defensat la representant d'ICV-EUiA.



El regidor de la CUP-PC, Dimitri Defranc, ha destacat que falten llocs per estacionar al centre. "Els conductors donen moltes voltes per aparcar i això pot ocasionar accidents. Tenim un problema de seguretat: a 4 cantons hi ha cotxes que circulen molt de pressa. Hi ha una mala planificació de la zona de vianants".

L'incivisme un problema que creix

El portaveu del PP Àlvaro Benejam FOTO: Artur Ribera

L'incivisme també ha estat tractat a l'acte. Joan Puigdomènec s'ha mostrat preocupat per aquesta situació. "Aquí és on podem millorar. És una taca negra. No és un tema de policia sinó un tema de la ciutadania".



El veí Josep Verges ha explicat que al centre les terrasses molesten alguns veïns. "Trobo a faltar civisme institucional. Les places s'han privatitzat amb les terrasses. I la policia local no hi fa res" Gómez d'ERC-MES ha explicat que falta una ordenança de terrasses, però que els horaris de les terrasses ja no poden ser més reduïts. Carol ha defensat que cada vegada que es crida a la policia local aquesta actua.



El botellon també ha estat motiu de conflicte. Agustí Soberano ha dit que al carrer de Joan Salvat Papasseit "és un vergonya i que hi ha botellón cada dia". Gómez ha subratllat que el botellón ha augmentat a conseqüència del tancament de zones d'oci nocturn d'altres ciutats.



En aquest sentit, el sergent Garrido ha acceptat que hi ha un problema amb el botellón. " Ha crescut el botellón, l'havíem reduït i ara ha tornat a créixer en un any. El 80% dels denunciats són gent de fora. "



Els contenidors cremats també han estat un punt a tractar. El cap del parc de Bombers de Sant Cugat Rubí, Ramon Vilardrich, ha explicat que el tema dels contenidors cremats no és exclusiu de Sant Cugat. Vilardrich també ha estat preguntat per la situació al parc de Bombers ha explicat que sí que van justos, però que tenen molta col·laboració amb els parcs de les altres ciutats veïnes. A més, ha destacat la col·laboració amb Mossos d'Esquadra i Policia Local.



Sobre els incendis domèstics, Vilardrich ha dit que havien augmentat. Davant d'això Jordi Simó ha explicat que un detector de fum evita molts incendis a les llars.



El debat ha acabat amb la intervenció de Josep Maria Escarré. "La seguretat la formem tots, la mateixa ciutadania i l'administració que ha de vetllar per la nostra seguretat".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem