El mosquit tigre transmissor del zica, causant de malformacions en els fetus

"Representa un risc sanitari que abans no teníem", apunta Roger Eritja, codirector del Servei de control de mosquits del Baix Llobregat

El mosquit tigre està causant la malaltia del zica, una patologia que causa malformacions en els bebès que esperen les dones embarassades. Les alertes van saltar quan al Brasil es van registrar diversos casos de microcefàlia en nounats, que els experts van relacionar amb aquesta malaltia que està propagant l'Aedes albopictus.

La malaltia, originària de l'Àfrica, està tenint una alta incidència en diversos països de Sud-amèrica, Centreamèrica i als EUA. En aquest sentit les autoritats colombianes han demanat a les dones en edat fèrtil que posposin el seu embaràs fins que l'hivern no arribi i que en el cas de ja estar-ho, que facin ús de sistemes per repel·lir aquests mosquits.

"Representa un risc sanitari que abans no teníem, només hem de recordar els episodis de l'estiu de França i Itàlia, en què va haver-hi una epidèmia per transmissió a través de mosquit tigre", ha indicat Roger Eritja, codirector del Servei de control de mosquits del Baix Llobregat. Eritja ha indicat que en laboratori s'ha demostrat que el mosquit tigre és capaç de transmetre "entre 25 i 26 agents patògens" i en aquesta direcció ha volgut posar de relleu que la malària, la malaltia més perillosa que pot transmetre un mosquit no la pot inocular el mosquit tigre.

Per la seva banda, Carles Aranda, coresponsable del servei, ha afegit que el mosquit tigre, com el mosquit comú "és un vector potencial", però que per donar-se el contagi "es necessita un virus, un transmissor i un possible infectat". En aquesta direcció l'expert ha indicat que tot i això ara s'haurà de provar si el mosquit tigre establert aquí "té possibilitat de contagi".

El problema de la microcefàlia

El mosquit tigre, propagador del virus Zika

Els nens amb microcefàlia neixen amb un cap de mida normal o reduïda. Amb el temps el cap deixa de créixer, però la cara continua el seu desenvolupant. Això fa que l'infant tingui un nen amb el cap petit, la cara gran, un front en retrocés i un cuir cabellut tou i arrugat.

La malaltia es transmet per la picada del mosquit, que també pot ser portador d'altres malalties com el dengue i el chikungunya. La majoria de persones infectades no desenvolupa manifestacions clíniques, però si es donen taques vermelles a la pell, febre intermitent, taques als ulls i dolors musculars, articulacions i el cap. També s'han registrat edema, mal de coll, tos, vòmit i presència de semen a la sang. Els símptomes desapareixen després de set dies, encara que els dolors articulars poden durar durant un mes.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem