El Pont Gros

L'historiador Guillem Vila Galceran explica els orígens d'aquest pont

El Pont Gros era el nom amb el que es coneixia el pont que hi ha al carrer Francesc Moragas i que passa per sobre de la Rambla de Can Mora. Fou construït per la Mancomunitat de Catalunya l’any 1877 dins del seu programa d’obra pública que pretenia construir una xarxa de carreteres que comuniqués tots els pobles de Catalunya. La carretera que anava de Gràcia a Manresa (actuals avinguda de Gràcia, carrer Francesc Moragas i Avinguda Rius i Taulet) era un d’aquests punts clau de comunicació, és per això que es decidí construir el pont, que havia d’unir les dues parts de la carretera per sobre de la riera de Sant Cugat.

Originàriament era un pont de tres ulls amb voltes recolzades sobre piles de pedra provinents de les pedreres de Can Xandri. En l’actualitat només queda un dels ulls al descobert ja que els altres dos quedaren tancats durant les obres de pavimentació de la riera de l’any 1971. Ja el 15 de setembre de l’any 1976 l’aleshores ministre franquista Manuel Fraga Iribarne inaugurava oficialment la Rambla Can Mora i la nova oficina de Correus.

A part del cobriment de dos dels arcs, també es va arrencar part de la barana noucentista del pont, tot i que encara en roman una part a ambdós costats. A banda d’això, al centre de la imatge a baix (just sobre el sostre del cotxe) s’hi veuen els edificis dels quatre cantons, i a la dreta (entre l’arbre i el pal del cablejat elèctric) s’hi entreveu el carrer de la Sort.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem