Escoles de Sant Cugat s'interessen per un nou sistema educatiu avançat

El programa Escolanova21 té per objectiu contribuir al canvi educatiu cap a un marc d'escola avançada

Diversos centres educatius de Sant Cugat s'han interessat per afegir-se al programa Escolanova21. Aquest, neix amb l'objectiu de transformar el sistema educatiu i conduir-lo cap a un marc d'escola avançada, el qual, entre altres aspectes, pretén establir un sistema basat en l'aprenentatge de l'infant i les competències d'aquest. La iniciativa arriba justament en el moment en el qual el debat del model d'escola viva i el model educatiu en sí, està sobre la taula. 

En aquest sentit, la regidora d'Educació, Esther Salat, que ha afirmat que diversos centres de Sant Cugat estan avaluant la possibilitat de presentar-se, ha volgut destacar que "des de l'Ajuntament animem als centres que es presentin, ja que com a ciutat donarem suport a cadascuna de les candidatures. Des del Consistori hem col·laborat amb el programa, hem fet difusió. És una manera de fer xarxa i ciutat". 

Tot i que a hores d'ara es desconeix el nombre exacte de centres que si han adherit, el director del programa Escolanova21, Boris Mir, ha destacat l'alt interès que ha despertat el programa arreu de Catalunya, que compta amb 5.000 centres educatius. "Estem gratament sorpresos, ha despertat un interès increïble".

El funcionament del programa

De tots els centres que es presentin a l'adhesió del programa es triaran 200 escoles. Un cop es coneguin els 200 centres es treballarà de la següent manera: les 26 escoles que a hores d'ara ja treballen en aquest sistema serviran de model per a 30 centres educatius. Amb visites, seguiments i tot tipus de documentació, els centres treballaran per aconseguir la transformació del seu sistema educatiu. Les 170 restants, tot i que no comptaran amb un seguiment tan directe, també rebran la formació corresponent. 

Està previst que el programa Escolanova21 tingui una durada de 3 anys i sigui l'inici del canvi del sistema educatiu. I és que tal com ha destacat Boris Mir, director del programa, "tot el material i documentació relacionada amb el canvi de sistema serà compartit a la xarxa i amb tots els centres educatius que així ho vulguin. I és que l'objectiu és que totes les escoles de Catalunya estiguin en aquest escenari en els pròxims anys". 

Adhesió al programa Escolanova21

Escolanova21 està promogut per la UNESCO, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Fundació Jaume Bofill i eduCaixa de l'Obra Social 'la Caixa' i impulsat per un total de 26 centres educatius del territori català, que actualment treballen sota el marc d'escola avançada.  

Ara, amb l'objectiu d'ampliar aquest sistema educatiu, Escolanova21 proposa als centres educatius de Catalunya que vulguin implementar-lo que presentin la seva candidatura a l'adhesió del programa. 

En aquest aspecte, totes aquelles escoles de primària i instituts que vulguin adherir-se tenen temps fins al pròxim 15 de juliol per presentar la candidatura.

No serà fins al setembre quan es donaran a conèixer els centres que entraran a formar part d'aquest nou programa. I és que tal com ha destacat el director del programa, Boris Mir, "hi ha més de 30 indicadors que cal avaluar. Les escoles han de fer una auto diagnosi del centre per entregar la candidatura".

Com ha de ser una escola avançada

Segons Escolanova21 perquè una escola sigui considerada escola avançada ha de comptar amb aquests quatre eixos: 

  • Un propòsit educatiu orientat a proporcionar competències per a la vida.
  • Pràctiques d'aprenentatge fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen.
  • Mecanismes d'avaluació per a l'orientació de l'aprenentatge amb capacitat de mesurar tot el ventall de competències implicades en una concepció holística de l'educació.
  • Una organització escolar autònoma i oberta, amb capacitat d'actualitzar la seva acció educativa.
Més informació
 
Comentaris

Destaquem