Les famílies de l'Escola de Música de Valldoreix reclamen el nou edifici

Les famílies de l'Escola de Música de Valldoreix denuncien "greus deficiències" en l'actual espai

Les famílies de l'Escola de Música de Valldoreix han reclamat que es tiri endavant la construcció del nou edifici a l'espai de l'antic garden, a la rambla de Mossèn Jacint Verdaguer. Actualment, l'escola, on estudien uns 250 alumnes, s'ubica a la planta baixa de la seu de l'EMD.

El 2021, el govern valldoreixenc va aprovar les bases pel concurs d'idees per la redacció del projecte del nou edifici, que podria suposar una inversió d'1,7 milions d'euros. Però el procediment està aturat al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic per al·legacions d'una de les empreses concursants.

Més info: Pas endavant amb divergències per a la rehabilitació de l'Escola de Música de Valldoreix

A més, entitats culturals de la vila han demanat no tirar endavant la construcció de la nova escola de música i reivindiquen un espai cultural obert a la ciutadania i les associacions.

Més info: Entitats de Valldoreix s'uneixen per aconseguir un espai multicultural

Yasmina Rodríguez: "L'estat és deplorable"

"Des del primer dia de l'estrena de l'actual edifici l'any 2010, es van trobar greus deficiències", denuncien. Yasmina Rodríguez, membre de l'Associació de Famílies, afegeix: "D’entrada és un soterrani. Les dimensions de les aules són insuficients, molt petites. L’aillament acústic no està ben fet, no estava previst que fos una escola de música i havia de ser un centre provisional. A més, hi ha manca de ventilació i molta humitat". Per tot plegat, assenyala que "l'estat és deplorable".

En aquest sentit, lamenta que fa molts anys que es va posar sobre la taula la construcció del nou edifici: "Són molts anys, el 2014 ja es deia que era una prioritat. No parem de tenir inundacions, fins i tot d’aigues fecals". El 2016 es van incorporar mòduls a l'espai de l'antic garden, però des de les famílies apunten que això genera dificultats organitzatives. 

Yasmina Rodríguez: "Les infraestructures actuals no compleixen cap requisit per ser una escola de música"

Per tot plegat, les famílies demanen que el govern valldoreixenc tiri endavant el projecte i no faci marxa enrere i alerten que l'espai actual no compleix la normativa de la Generalitat per les escoles de música: "Les infraestructures actuals no compleixen cap requisit per ser una escola de música. Per tant, es podria retirar la condició d’escola de música i, fins i tot, haver-la de tancar".

"La necessitat i reclam de poder tenir unes instal·lacions en condicions per l’escola de música ve de molt lluny, i és urgent que aquest projecte de la nova escola tiri endavant el més aviat possible", emfatitzen.

Hi ha alternatives?

Una de les propostes que entitats culturals de Valldoreix van posar sobre la taula va ser que es destinés una part de l'espai a l'escola de música i, una altra, a l'activitat cultural oberta a la ciutadania. Una proposta que des de les famílies veuen inviable: "El decret de la Generalitat que regula les escoles de música estableix que aquestes han de tenir uns espais d'ús propi i exclusiu, per tant no és opció un edifici polivalent".

Una de les crítiques que ha rebut el projecte per part de les associacions culturals és que es tracta d'un servei que gestiona una empresa privada i que la majoria d'alumnes són de fora de Valldoreix.

Rodríguez lamenta aquest argument: "L’escola de música forma part de la xarxa d’equipaments de Sant Cugat. S’ha de fer una escola només per gent de Valldoreix? Ha de donar servei a tot el municipi i a la gent que ho necessita". A més, recorda que tot i que la gestió és privada, es tracta d'un equipament i servei de titularitat pública. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem