Les famílies de La Mirada mantenen el rebuig a la ubicació de la Guinardera

La proximitat amb l'autopista és una de les principals queixes de l'Associació de Famílies d'Alumnes de La Mirada

L'Associació de Famílies d'Alumnes La Mirada manté el seu rebuig a la ubicació de la Guinardera per la construcció de l'escola definitiva. "Expressem un profund desacord amb la decisió unilateral de l'Ajuntament de Sant Cugat i el seu alcalde, Josep Maria Vallès, d’imposar la construcció al costat de l’autopista", exposen en un comunicat. 

Durant el Consell de Barri de Volpelleres del 22 de maig, l'alcalde va anunciar que es plantegen iniciar la feina per la construcció de l'escola a la Guinardera. I és que la possibilitat de tornar a la ubicació inicial, al costat del Leonardo, torna a allunyar-se, després que l'últim informe d'Adif especifiqui que per aquella zona "passen molts trens i en poden passar molts més". 

Més info: Els pressupostos participatius i la Mirada estrenen el Consell de Barri de Volpelleres

El rebuig de l'escola 

Davant d'aquesta situació, l'AFA ha volgut reiterar el seu desacord amb una ubicació situada a "pocs metres de l'autopista C-16)" per la contaminació atmosfèrica i acústica que implica. Les famílies recorden que un informe del 2021 ja situava La Mirada com una de les escoles amb els nivells contaminants més alarmants: "És d’esperar que, apropant l’escola encara més a una font de trànsit tan important com una autopista, aquests nivells, encara seran més alts".

Més info: Sant Cugat vol que la Generalitat assumeixi la construcció de La Mirada

A més, recorden que entitats com l’Agència de Salut Pública de Barcelona han emès recomanacions per reduir l’exposició dels infants als contaminants. "Tot i ser una prioritat en la nostra societat, l’Ajuntament de Sant Cugat ignora les recomanacions de Salut Pública i no vetlla per preservar la salut dels infants del seu municipi", denuncia l'associació.

"La ubicació es troba fora del barri"

Captura de Pantalla 2024 05 24 a les 12.27.41

La ubicació de La Guinardera, a tocar de la C-16 FOTO: Google Maps

L'altra crítica a la ubicació de la Guinardera és que l'escola "es troba fora del barri" de Volpelleres. "Les escoles tenen una funció dinamitzadora molt important envers els barris on es troben i milloren la cohesió social", argumenta l'AFA, que considera que si es fa a la Guinardera, La Mirada perdria aquesta "funció dinamitzadora en perjudici del veïnat". Una posició que va compartir l'Associació de Veïns de Volpelleres. 

Més info: L'Associació de Veïns de Volpelleres rebutja la Guinardera com a ubicació per a La Mirada

De fet, l'AFA recorda que un informe tècnic de l'Ajuntament de Sant Cugat va concloure que la ubicació de la Guinardera no es considerava adient per la salut dels infants: "L’alternativa d’ubicació amb menys impactes significatius sobre l’entorn seria l’alternativa 3 (Guinardera). Però alhora, si tenim en consideració els impactes sobre la salut i el benestar que rebrien els alumnes de l’escola La Mirada, aquesta opció no es considera adient, ja que es tracta d’una ubicació fortament afectada pel que fa a la contaminació atmosfèrica i acústica, a banda de les dificultats que puguin sorgir per trobar-se allunyada del barri".

La retirada immediata

Per tot plegat, l'AFA de la Mirada reclama la "retirada immediata de la imposició unilateral de la ubicació de la nova escola a la Guinardera" i "el retorn al consens entre Ajuntament, docents i famílies". A més, demanen l'inici "immediat dels tràmits per a la construcció de la nova escola al Bosc de Volpelleres.

Més info: Els ecologistes celebren que la protecció del Bosc de Volpelleres està "més a prop"

Cal recordar que el govern de Junts i ERC va descartar la ubicació al Bosc de Volpelleres per l'impacte ambiental i per la judicialització amb els contenciosos de les entitats ecologistes. A més, defensava que la Guinardera era "l'opció més clara".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem