El futur del Bar Catalunya es decidirà als tribunals

L'Ajuntament de Sant Cugat vol protegir tot l'edifici del Bar Catalunya, mentre que la propietat defensa un enderroc i obra nova mantenint la façana

El tancament del Bar Catalunya, per la marxa dels llogaters, ha tret a la llum el conflicte entre la propietat i l'Ajuntament de Sant Cugat pel futur de l'edifci. El govern municipal va suspendre les llicències urbanístiques a la zona per impedir un projecte d'enderroc i obra nova presentat per la propietat i ara treballa per protegir tot l'immoble. En canvi, els propietaris defensen que el seu projecte preserva la façana, que és l'element protegit.

Més info: Tanca el mític Bar Catalunya de l'estació

Jordi Català, administrador de Case 6, empresa propietària de l'edifici, explica que el 2017 van presentar un projecte urbanístic a l'Ajuntament de Sant Cugat per l'enderroc i l'obra nova. El 2019 va incloure les peticions del Consistori. Però quatre anys després, no han rebut la llicència pertinent. Segons l'empresa, el seu projecte preveia mantenir la façana i fer la resta de nou.

En canvi, la voluntat de l'Ajuntament de Sant Cugat és preservar tota l'edificació. Per aconseguir-ho, va suspendre les llicències i està treballant en una modificació del catàleg del patrimoni que inclogui tot l'edifici. Actualment, el catàleg només estipula com a elements a protegir la façana, les reixes de les finestres de planta baixa i el portal d'accés.

Més info: Sant Cugat vol preservar el patrimoni de l'històric bar Catalunya

 

"Alarma" per una sol·licitiud d'enderroc

"Ens vam posar en alarma quan ens trobem dues llicències presentades d'enderroc (tot menys la façana) i d'obra nova", explica Francesc Duch, tinent d'alcaldia d'Urbanisme, que afegeix: "És un edifici emblemàtic i molt significatiu, un patrimoni molt important per la ciutat".

Tot i això, fins ara el catàleg només protegia la façana. "Vam fer una visita a l'edifici i vam coincidir que tenia més valor del que semblava", assegura Duch, que parla d'un estil "racionalista" i destaca la seva antiguitat. "Arran d'això, vam determinar que el que té interès és l'edifici en el seu conjunt, no només la façana", apunta. Per això, ara volen modificar el catàleg i preservar tot l'immoble, per dins i per fora.

La propietat defensa el seu projecte

L'adminsitrador es mostra molt crític amb el posicionament de l'Ajuntament i assegura que el seu projecte compleix amb la normativa vigent. Fins i tot assegura que va més enllà, ja que plantegen mantenir el Bar Catalunya, que no està inclòs en el catàleg. "No hi ha res que tingui cap valor arquitectònic a l'interior", assegura, posant d'exemple totes les reformes que s'han fet a cases del carrer de Xerric, Can Quitèria i altres indrets on només s'ha mantingut la façana.

"Quatre anys després de presentar la llicència, em diuen que ho volen preservar tot", lamenta. En aquest sentit, explica que cal tenir en compte que la normativa quan van adquirir l'immoble, el 2005, establia que només calia mantenir la façana. La mateixa que quan va presentar el projecte. "El projecte s'ajusta a les expectatives que hi havia en aquell moment i que encara és vigent. Si l'Ajuntament no vol deixar-nos-ho fer, està incomplint la seva pròpia norma". A més, apunta que si se li rebutja el projecte, se l'haurà d'indemnitzar.

Duch: "L'objectiu és que no s'enderroqui mai"

"L'objectiu és que no s'enderroqui mai", defensa el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, que insta la propietat a fer un nou projecte que s'ajusti a la nova normativa que vol aprovar l'Ajuntament. En aquest sentit, destaca que inclouran una reubicació del sostre edificable a una altra part de la parcel·la.

Crític amb l'actitud dels partits

El propietari es mostra molt crític amb l'actitud del govern municipal i tots els partits del Consistori. "L'Ajuntament ens va dir o retireu la llicència o decretem una suspensió. L'única resposta que hem tingut ha estat una amenaça", lamenta.

Per aquest motiu, van presentar un contenciós administratiu contra l'Ajuntament i preveuen també accions per la via penal, ja que entenen que el Consistori està "prevaricant" per "actuar arbitràriament" i d'una "manera injusta". Així, acabarà sent un jutjat el qui determini el futur de l'immoble del Bar Catalunya.

Què passa amb el Bar Catalunya?

La Barra del Bar Catalunya

La Barra del Bar Catalunya

Més enllà de la preservació o no de l'edifici, va ser el tancament del Bar Catalunya el que més va cridar l'atenció dels santcugatencs. Segons la propietat, el contracte de lloguer va véncer i els llogaters van haver de marxar. Algunes imatges mostraven un cert deteriorament de l'interior del local, amb elements molt significatius com la barra, les taules i cadires o les neveres. L'administrador explica que tot el mobiliari era dels llogaters i que s'han emportat la majoria de coses.

"Que el Catalunya torni obri, només depèn que l'Ajuntament atorgui les llicències que hem demanat", assegura, argumentant que només el podran reobrir quan hagin impulsat l'obra nova

Més informació
 
Comentaris

Destaquem