Imatges antigues del Carnaval a Sant Cugat

Repassem a través de fotografies el Carnaval a Sant Cugat els anys 80 i 90

Sant Cugat ha celebrat el Carnaval al llarg dels anys; de ser una festivitat només dedicada als més petits a ser una celebració popular per a tothom. Avui dia, quan arriba Carnaval els carrers s'omplen d'un esperit festiu que s'allarga durant una setmana. 

El Rei Carnestoltes, a punt per ser cremat el 1996. Foto: Mané Espinosa

Enguany, hi haurà activitats per a totes les edats des del dijous 16 de febrer, que s'inaugurarà el Carnaval a la plaça de Sant Pere, fins al dimecres 22 de febrer. La Baixada del Gall, el Ball de Gitanes o la Rua de Comparses són alguns dels actes més esperats; la novetat d'aquest any és que ball de gitanes, celebrat el dissabte 18, es durà a terme en 2 torns a causa de la gran participació.

Més info: Aquesta és la programació del Carnaval de Sant Cugat 2023

Per primera vegada en tres anys, Carnaval es podrà celebrar amb plena normalitat i sense cap mena de restriccions. Divendres es recupera el cercatasques, i començarà des de la plaça de Pep Ventura amb la Banda Patilla.

Més info: Nica Vall: “Ens agradaria que Carnaval fos com la Festa Major d’hivern”

Una festivitat amb història

La Comissió de Carnaval va néixer després d’anys d’esforços i moltes ganes de convertir Carnaval en una festa popular. “Abans a Sant Cugat només es feia el Carnaval Infantil” ha explicat Eva Navarro, membre de la Comissió de Carnaval, “nosaltres volíem un Carnaval per a tothom, era la Festa Major d’hivern”.

L’any 2002, abans que existís la Comissió, 6 persones, entre elles Navarro, van crear Profeslo (Promotora de Festes Locals) amb la intenció de promoure i organitzar festes locals i així recuperar “l’esperit” del Carnaval. “Carnaval és reivindicació i transgressió, invertir rols, fer el que no fas mai”. Des de PROFESLO van crear el marc de la festa i van recuperar el tradicional Ball de Gitanes.

A més, van ser els impulsors d’una figura molt important: el Gall, el rei del Carnaval. “Baixa un cop l’any i pica la cresta a tothom. Roba el poder a l’alcalde i és el rei durant una setmana on tot s’hi val. Té molt simbolisme, especialment a Sant Cugat” ha explicat Navarro. Un dels membres del grup era arquitecte i va fer el disseny del gall amb l'objectiu i el repte de construir-lo.

Més info: De celebrar només el Carnaval pels més petits a una setmana de disbauxa per a tot el poble

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem