Incrementar el parc públic de lloguer, l'aposta de Catalunya-En Comú Podem

La formació ha presentat el seu programa a Sant Cugat en termes d'habitatge

Incrementar el parc públic de lloguer i una llei d'arrendaments urbans catalana són les principals propostes del programa electoral en matèria d'habitatge de Catalunya-En Comú Podem que s'han presentat aquest dimarts, 5 de desembre, a Sant Cugat del Vallès.

Unes propostes, com ha explicat la diputada d'En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, són necessàries "davant l'increment de preus de lloguer dels últims anys, sent Catalunya on més han pujat de tot l'Estat, i amb reformes que no fomenten el lloguer".

"Diferents estudis apunten que de mitjana la gent es gasta 48% del seu sou brut en pagar el lloguer", ha remarcat Martín. Un fet que considera es veu agreujat per "la manca de parc públic d'habitatge per la deixadesa de les administracions dels últims anys".

Davant aquesta situació, la formació planteja una "aposta decidida per incrementar el parc públic de lloguer, de manera que es pugui arribar al 15% l'any 2030". En aquest sentit, ha remarcat la importància de "reorientar les prioritats", lamentant que "l'habitatge no ha estat una prioritat en l'última legislatura". Per fer-ho possible proposen inversions per construir on sigui possible, sancions per als pisos buits, programes que facilitin als petits propietaris llogar els seus habitatges amb seguretat i negociar cessions de pisos buits per part dels grans propietaris, o sancions en cas que els mantinguin d'aquesta manera.

D'altra banda, Catalunya-En Comú Podem proposa impulsar una llei d'arrendaments urbans catalana, i, en paral·lel, "pressionar perquè la llei que està vigent sigui reformada", proposant, entre altres, allargar els contractes, millorar les garanties de les persones llogateres i posar limitació als preus abusius dels lloguers.

Per fer-ho possible, ha remarcat la necessitat que "la Generalitat exerceixi lideratge públic, que ha estat inexistent, per fer-ho possible", lamentant que "convergència va votar al costat del PP en contra de la limitació dels preus". "Cal que la Generalitat posi per davant el que preocupa de veritat a la ciutadania", ha reivindicat.

Martín ha estat acompanyada per Esteban Martínez, activista pel dret de l'habitatge, i Ramon Gutiérrez, portaveu d'ICV-EUiA i número 26 per Barcelona al Parlament, qui han fet un repàs a la situació de l'habitatge a Sant Cugat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem