Jaume Clavell: De director general de Sony o Apple a ‘ombudsman'

El Síndic Municipal de Greuges és el protagonista de la sèrie de 'Retrats santcugatencs' d'aquesta setmana

Jaume Clavell és des del maig del 2007 Síndic de Greuges de Sant Cugat. La seva feina consisteix, en paraules seves, “a defensar el ciutadà quan considera que li han vulnerat un dret, el que sigui”. És el que es coneix també com a ombudsman o defensor del poble.

Professionalment, el Jaume ha estat moltes coses. És enginyer tècnic industrial, especialitzat en electrònica. Va començar la seva carrera creant dues empreses, primer Opyce, empresa de projectes i instal·lacions industrials i, posteriorment, Kosmos Eléctrica, empresa que va iniciar la fabricació de televisors de Sony Corporation a Espanya, i de la qual en va ser director general. Més tard va treballar a l’Administració, després d’un breu pas per l’empresa Secoinsa. “Em va trucar el Joan Majó, que aleshores era ministre d’Indústria, i em va dir que el Consell de Ministres m’acabava de nomenar director general d’Electrònica i Informàtica del Ministeri. Jo vaig dir que no, però vaig haver d’acceptar”.

El 1986 el van venir a buscar per ser director general d’Apple Computer Espanya, quan l’empresa tenia només 16 empleats. “Estant a Apple vaig cometre l’únic error professional de la meva vida. Em vaig deixar seduir per Pasqual Maragall per assumir la direcció general del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona”. Allà, però, va tenir problemes que el van fer acabar renunciant, principalment perquè li van treure el control de la televisió. És també un dels responsables que Sharp i HP vinguessin a Sant Cugat. Clavell és natural de Mataró i viu a la ciutat des de l’any 1999. Abans de començar l’entrevista, em deixa clar que tot això no ho hauria fet sense el suport de la seva dona: “Per tenir una bona vida professional cal tenir una bona vida familiar”, m’assegura.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem