L'Ajuntament renova la normativa sobre sorolls i olors a Sant Cugat

Per primera vegada, Sant Cugat tindrà una ordenança que fa referència a les olors

L'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat una nova ordenança per regular els sorolls, les olors i les vibracions amb l'objectiu de millorar la convivència ciutadana al municipi. Sant Cugat ja comptava amb una ordenança sobre sorolls i ara se li ha afegit una normativa especial per les olors. Les sancions arriben als 300.000 euros i a la clausura de locals en infraccions molt greus.

"El soroll és actualment una de les principals causes de preocupació ciutadana i es considera un agent contaminant més", reconeix l'Ordenança. La voluntat de l'Ajuntament és fer un mapa acústic i de soroll que servirà per detectar els punts on se superen els límits i poder actuar. També servirà com a base per definir el Pacte per la Nit i els espais que podran acollir espectacles.

L'Ordenança fa menció als límits de soroll que no es podran superar en activitats i també estableix regulacions per exemple en construccions, vehicles, terrasses de bars o en mascotes. En aquest últim cas, prohibeix deixar els gossos a l'exterior de casa durant la nit si els animals fan soroll i molesten als veïns.

En referència a les olors, l'Ordenança estableix les condicions que han de complir les sortides de fums dels establiments de restauració, així com els filtres i altres elements que ajuden a disminuir les olors. La normativa s'ha aprovat inicialment durant el Ple Municipal d'aquest 22 de gener i ara s'obre el període d'al·legacions.

En casos de conflictes entre veïns per motius de sorolls, l'Ajuntament de Sant Cugat oferirà a les parts en disputa la possibilitat d’acollir-se a un procés de mediació a través del Servei de Mediació Comunitària municipal, a fi que resolguin les seves diferències mitjançant acords i solucions satisfactòries per a totes les parts.

Casos particulars

"S'ha reunit en una sola ordenança tots els aspectes de soroll que afecten tots els àmbits del municipi", ha destacat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, que ha afegit que té un "format més fàcil de consultar pels ciutadans". "Qualsevol persona pot consultar el seu cas particular", ha incidit.
 

"Normativitzar tants aspectes de la vida col·lectiva ens incapacita a tots per negociar en conjunt", ha lamentat Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC.

Des d'Esquerra Republicana, Èric Gómez ha considerat "positiu" que s'actualitzi l'ordenança tot i veure alguns aspectes millorables. A més, ha reclamat "l'eterna demanda" de l'Ordenança de Terrasses.

Pere Soler, del PSC, ha celebrat les millores tècniques i que s'hagin introduït les olors. Tot i això, ha lamentat que la part inspectora "no va acompanyada d'una memòria econòmica".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem