L’Alexandria de Sant Cugat: la Biblioteca Borja

El centre és important pels documents antics i rars, amb 22.336 volums entre manuscrits, incunables i pergamins

La Biblioteca Borja, traslladada al nou edifici d’Esade-Creàpolis el 2011 i custodiada per un dipòsit d’accés restringit de 800 m2, es compon de 9 quilòmetres de prestatgeria, dels quals actualment n’hi ha 7,2 quilòmetres entre llibres i altres documents. Aquesta xifra atorga a aquesta biblioteca l’honor de ser la més gran de la ciutat i una de les més importants de Catalunya pel seu elevat valor patrimonial. 

I és que aquest lloc de culte als fons documentals no només destaca per les seves dimensions, el centre també és important pels documents antics i rars que atresoren les seves parets, dels quals se’n conserven 22.336 volums entre manuscrits, incunables, pergamins, llibres rars i obres del segle xvi al xviii i 220.742 monografies modernes dels segles xix al xxi, a més dels 269.430 volums que guarda, dividits entre 243.078 llibres i 26.352 volums de revistes, repartides entre 355 títols diferents.

Exemplars de gran valor

Detall d’una de les obres antigues escrites sobre pergamí que alberga el Centre Borja. FOTO: Artur Ribera

La Biblioteca Borja està especialitzada en humanitats, especialment teologia, la Bíblia, espiritualitat, filosofia, psicologia, història, art i literatura. Entre les joies més valuoses de la col·lecció hi ha la peça més antiga de la biblioteca: un pergamí del segle xii, però també altres d’especial interès com el “Llibre d’Esther” de la Bíblia que data del segle xiv i que està escrit sobre pergamí i en hebreu; el “Llibre d’ores dels Ducs de l’Infantat” –un text d’oracions decorats amb miniatures i amb pa d’or que tenien les famílies més adinerades per seguir les oracions–; una Bíblia d’inics del segle xiii manuscrita amb vitel·la i amb un estat de conservació més que bo.

“A la biblioteca vénen jesuïtes, alumnes de l’Institut de Teologia Fonamental, però també universitaris, investigadors, persones que s’estan documentant per escriure llibres o que estan fent treballs de qualsevol de les nostres especialitats. A més, també fem préstec interbibliotecari amb universitats”, explica Miquel Carbonell, bibliotecari responsable de la Biblioteca Borja. Carbonell apunta que quan es va planificar el trasllat es va fer deixant un ampli espai de prestatgeries sobrants, amb la idea que la biblioteca pogués seguir creixent 25 anys més i que la idea era que la “unitat del fons” estigués garantida a Sant Cugat.

L’origen del fons Borja

La biblioteca custodia un total de 913 metres lineals de prestatgeria amb el fons antic –amb manuscrits, incunables, llibres rars, obres dels segles xvi a xviii i pergamins– i que es conserva entre 18° i 20° de temperatura i a un 45% d’humitat . FOTO: Art

La història de la Biblioteca Borja es remunta ara fa 151 anys, quan el bisbe de Tortosa, Benet Vilamitjana, va cedir a la Companyia de Jesús un fons de 3.000 llibres. Amb el pas dels anys aquest centre del coneixement es va anar desenvolupant i enriquint fins arribar a la gran Alexandria que és a dia d’avui i que, a partir de l’any 1949, arriba al Centre Borja de Sant Cugat, on fa quatre anys es diposita en les noves instal·lacions que reuneixen les garanties ambientals idònies per assegurar-ne el seu estat de conservació.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem