Sant Cugat, terra de biblioteques amb 171.049 usuaris

La ciutat comptarà amb la Biblioteca Central Urbana a partir de l’any 2019

Sant Cugat té actualment una xarxa de quatre biblioteques formades per la Central Gabriel Ferrater, la valldoreixenca, Biblioteca Vall d’Or; la de Mira-sol, Marta Pessarrodona i la de Volpelleres, Miquel Batllori. Els 89.081 habitants que viuen al municipi, puntuen amb un 7,7 de nota la xarxa de biblioteques municipals, segons revela el darrer Observatori de la ciutat. El mateix estudi descriu que el 85,7% dels habitants coneixen el funcionament de les biblioteques i d’aquests, el 75,5% les utilitzen normalment. L’estat de bona salut de les biblioteques locals coincideix aquest 2015 amb la celebració de l’Any de les Biblioteques amb motiu del primer centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya. 

Centenars d’activitats culturals dividides per edats diferents, juntament amb l’oferta de sales d’estudi, la possibilitat de consultar i demanar en préstec l’ampli fons documental de llibres de consulta, ficció, assajos, còmics, revistes, diaris, però també de pel·lícules en DVD, videojocs, CD de música i accés a revistes i diaris de manera gratuïta, suposen la clau de l’èxit d’aquests equipaments.

Nova biblioteca en quatre anys

L’actual activitat que es genera a la Biblioteca Central i el desenvolupament de dos grans barris al seu entorn, ha fet que després de 22 anys, aquest equipament hagi quedat petit, tal com reconeix la tinenta d’alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció, Carmela Fortuny: “Tenim plantejada la necessitat d’ampliar l’actual biblioteca Gabriel Ferrater”, indica Fortuny. Per això, l’Àrea de Cultura preveu passar dels 1.200 m2 que té la biblioteca avui dia, a uns 4.000 m2 de superfície. Per fer-ho possible, l’equip de govern està estudiant la possibilitat d’erigir-la en un espai dins del parc de Ramon Barnils, ja que l’entorn on s’ubica la biblioteca central no admet cap ampliació. Així, la nova Biblioteca Central Urbana serà una realitat a partir de l’any 2019.

“La nova biblioteca contemplaria el que engloba la Gabriel Ferrater, més altres programes que la diferenciïn de la resta; ara estem treballant en el pla funcional”, recalca la titular de Cultura, que afegeix que fins que no entri en funcionament la nova seu, a l’actual es farà una ampliació, ja que ara l’equipament no pot donar el servei necessari: “Amb molt poc impacte pressupostari, aconseguirem més espai polivalent per donar resposta a necessitats immediates i que no poden esperar”. Amb aquest nou projecte, la xarxa de biblioteques a la ciutat quedaria suficientment coberta, segons argumenta Fortuny. En relació a l’actual biblioteca central, la política ha indicat que en un futur podria albergar una sala d’exposicions. A més, Fortuny ha indicat que l’assignatura pendent és ara la biblioteca de Valldoreix, que s’haurà de millorar. 

Mirada cap al futur

“Pel seu creixement, per les valoracions que aconsegueixen i perquè passen moltes coses, estem molt satisfets amb les biblioteques”, recalca la titular de Cultura, que segueix: “No volem que les biblioteques perdin la seva essència, però sí que tinguin una mirada més moderna i interactiva i que abracin tot el cicle vital de les persones amb tots els interessos i tota l’accessibilitat possible”. 

Encara que la Diputació de Barcelona es fa càrrec de la plantilla de les biblioteques, com passa amb la resta d’aquest servei a tot Catalunya, l’Ajuntament destina cada any un milió d’euros al funcionament de la xarxa. “Es continuarà apostant en aquest mandat, perquè és la millor manera d’interactuar amb la cultura”, finalitza. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem