YpsilonViaró, després de la final de First Lego League: "Hem complert un somni"

Un equip format per deu estudiants de l'escola Viaró ha participat, per segon any, a la final mundial de la competició científica i de robòtica First Lego League

L'equip Ypsilon Viaró, format per deu alumnes de 1r de Batxillerat l'escola santcugatenca, ha participat per segon any consecutiu a la final mundial de la First Lego League, una competició de robòtica i ciència que ha reunit un centenar d'equips de tot el món a Sant Louis (Estats Units).

El grup santcugatenc ha estat un dels 108 equips participants a la final del total de 30.000 equips que van inscriure's a les fases prèvies a arreu del món. A les rondes prèvies de l'estat espanyol, on tres equips van obtenir el passi a la final de Sant Louis, hi van participar més d'un miler de grups d'estudiants. Els alumnes de Sant Cugat van estar l'última setmana d'abril als Estats Units competint a la First Lego League, on van obtenir un dels premis.

L'any passat van obtenir un premi al millor projecte científic i aquest 2017 han tornat a rebre un guardó per la seva bona puntuació en les tres proves del First Lego League. Entrevistem als membres d'Ypsilon Viaró per parlar sobre aquesta experiència i la importància de la tecnologia i els valors com el treball en equip.

Com neix Ypsilon Viaró?

Al Viaró ja hi havia un equip, però no va acabar de funcionar bé. Un dels membres va decidir formar un equip sòlid i ens vam reunir tots i va néixer l'equip. D'això fa dos anys i ja hem anat dues vegades a la final mundial de Sant Louis, que és molt important. Al principi vam començar com un grup de coneguts, ara som molt amics. La Lego ens ha transformat, som molt millor persones.

Què és el que us va cridar l'atenció per sumar-vos al projecte?

La part del robot és un esquer, és el que atrau més a la gent. Els valors que aprens, com el treball en equip, l'amistat i compartir idees, també són molt macos. I el projecte científic et serveix per veure el món d'una altra manera i és una gran experiència. Però el que fa venir aquí són els robots, que és el més interessant. A l'inici vens pel robot, però després veus que aprens moltes més coses i a mesura que vas avançant, tens més ganes de participar.

Què aporta una experiència com aquesta?

El descobriment que hi ha un món nou fora de l'escola. Pots conèixer gent d'escoles de tot el món i això t'obre la ment i descobreixes que hi ha gent que treballa molt dur. Veus les altres cultures i les diferències entre els estudiants. Tot i que a l'escola s'aprèn molt, en competicions com aquestes apren una manera de treballar que potser a l'escola no s'explica.

"Hi ha gent de tot el món i això és molt maco"

Parts dels alumnes amb el robot construït FOTO: Artur Ribera

Què és aquesta competició?

La First Lego League és una competició que consta de tres parts. Primer has de construir un robot amb peces de Lego, amb el que has de superar unes missions que et plantegen. La segona part és un projecte científic: cada any plantegen un repte i has de proposar la solució més innovadora. La tercera part són els valors, com has treballat en equip, com has repartit els rols de cada membre, com has treballat l'amistat...

Quin és l'ambient en una final mundial com aquesta?

Hi ha gent de tot el món i això és molt maco. L'ambient és molt diferent a qualsevol competició d'aquí perquè parles amb molta gent i veus que venen a competir, venen a conèixer gent, aprendre d'altres cultures i descobrir un món nou. És un ambient de molta amistat tot i ser una final mundial.

Veieu diferències entre estudiants de diferents països?

Sí. Per exemple, els alemanys tenien un robot espectacular que feia de tot, però alhora de treballar eren més seriosos i tancats. D'altra banda, la gent d'Haití sempre estava alegre i s'interessaven per tu, però el seu robot no tenia tan nivell. Veus les diferències de desenvolupament de cada país i la manera de ser de cada cultura. En el cas dels nordamericans, tot era com un show.

Es potencien prou les capacitats científiques a l'estat espanyol?

Tenim una fama que no ens mereixem. Els tres equips estatals que van a la final mundial, sempre tenen molt nivell i normalment tenim bones posicions. Ho fem molt bé. Potser a l'escola no es dona molta importància a l'àmbit científic i tecnològic, però jo crec que hi ha nivell.

Cada cop es dona més importància. Ara al Viaró hi ha una assignatura de programació i de robots i ara els alumnes que arriben a la Secundària en saben molt més. Cada vegada estan més preparats. Tot i això, encara es pot fer un pas endavant més gran.

"És una competició molt xula"

Com us prepareu per un certamen com aquest?

A l'estiu vam fer una primera reunió per marcar l'estratègia a seguir durant l'any. Cada setmana, també fem una reunió on debatim les idees que cadascú porta i l'escola ens deixa un espai per treballar en el projecte científic i el robot. Ens hem quedat moltes tardes per treballar, també molts caps de setmana que hem vingut a l'escola per avançar el projecte És feina però també és divertit, perquè estàs amb amics i comparteixes el temps. No t'has de fixar només en la competició, sinó que pots passar una bona estona amb la robòtica i els amics.

El projecte científic d'aquest any havia d'estar relacionat amb els animals. Què heu proposat?

Ens vam posar en contacte amb una persona que té granja i ens va dir els problemes que hi havia al voltant de les vaques. Vam veure el tema dels gasos que emeten i vam començar a pensar en una idea sobre aquesta qüestió. Les vaques emeten una contaminació que és un 18% més gran que tots els cotxes del món i és perjudicial per nosaltres i per les pròpies vaques. El que proposem és que mitjançant uns filtres, aconseguim convertir els gasos que emet en amoníac per fertilitzants i en metà per fer energia.

Tots els integrants de l'equip us centreu en la part tecnològica i científica?

Com en una empresa, si tens molts coneixements però no saps treballar en equip i no ets competitiu, no funciona. No només s'han de conèixer competències científiques, sinó els valors de treball en equip, lideratge... És molt important saber buscar contactes, trobar informació, parlar amb gent que en sap, buscar patrocinis... saber moure't. Per això tenim diferents perfils. En l'emprenedoria, el món laboral i la vida en general és molt important saber vendre el teu projecte i tenir iniciativa.

Com animaríeu a altres estudiants a participar a la First Lego League?

És una competició que treballes robots, projectes científics i aprens a treballar en equip. És una competició molt xula perquè té finals fora d'Europa i aprens molt. És una experiència que queda per sempre. La final a Sant Louis és un somni, una experiència brutal i una setmana molt xula que sempre et quedes. La First lego League és una mica com un vici, sobretot amb els robots.

Una tasca important és buscar finançament.

Lego et dona la plaça, que has de pagar inscripció, i nosaltres hem hagut de buscar els patrocinadors per pagar el viatge, l'allotjament. Estem molt agraïts als sponsors, perquè han fet realitat el nostre somni. Ens hem posat en contacte amb unes cinquanta empreses i hem tingut moltes reunions, és una de les coses que també aprens. És una oportunitat també per endinsar-se en el món de les empreses tecnològiques. Els patrocinadors han estat HP, Fundació La Caixa, UAB, Atrápalo, mSOLUTIONS, IBERIA, UIC, Catalana Occidente Seguros, UNIR, Hiemesa, Cirsa, Serafí, idneo i DronAirProjects.

Aquests són els integrants de l'equip Ypsilon Viaró: Nacho Elías, Javi Sánchez, Ignasi Vilà, Jaume Gázquez, Toni Bosch, Víctor Carroggio, Jose Gallostra, Alejandro Karatzas, Manolo Santomá i Robert Falgueras.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem