L’ermita de Sant Domènec i la torre de l’aigua

L'historiador Guillem Vila Galceran explica una mica d'història d'aquestes dues construccions

Fotografia del primer terç del segle XX on es pot veure la cruïlla entre l’antiga carretera de Rubí (actual avinguda Rius i Taulet) i l’avinguda de Can Graells. S’hi poden observar dos edificis: l’ermita de Sant Domènec i la Torre d’aigua de Sant Cugat.

L’ermita de Sant Domènec fou construïda entre finals del segle XVII i principis del XVIII per la família Mates a l’antic Camí dels Monjos. És una ermita especialment important per a la història de Sant Cugat, ja que l’any 1808 les tropes napoleòniques patiren una considerable derrota a la coneguda batalla de Sant Cugat. L’any 1936 l’ermita fou cremada i es perderen les imatges i el retaule de l’altar.

Pel que fa la Torre de l’aigua, és una construcció que fou duta a terme amb l’objectiu de donar pressió al subministrament de l’aigua. És per aquest motiu que la torre s’instal∙là en aquest emplaçament, ja que d’aquesta manera es garantia la pressió adequada per subministrar aigua a les diverses cotes topogràfiques que conformen Sant Cugat, com ara el turó de Sant Pere d’Octavià i de l’Eixample Sud.

El nen que es veu a la fotografia és Jordi Muñoz­Castanyer Dinarès, fill de Pau Muñoz Castanyer, qui fou alcalde de Sant Cugat entre els anys 1947 i 1949.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem