La UAB celebra 50 anys demanant més recursos per seguir innovant

L'acte inaugural del curs s'ha celebrat a Sant Cugat retornant als orígens del centre universitari

Sant Cugat ha acollit l'acte inaugural del curs acadèmic 2017/18 de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'any en què la institució celebra el cinquantè aniversari del seu naixement. Ho feia rememorant les classes inicials de la Facultat de Filosofia i Lletres al segon pis del Claustre del Monestir.

Precisament aquest espai ha estat l'escenari escollit per l'acte inaugural, que ha comptat amb la presència del Conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; i la rectora de la UAB, Margarita Arboix, entre altres personalitats del món acadèmic i polític, i unes tres-centes persones entre el públic.

L'acte ha començat amb la lectura d'un manifest reivindicatiu per part del col·lectiu Som 27 i més que, des de mitja tarda, es concentraven fora del Monestir de Sant Cugat i a qui l'organització ha cedit la paraula en començar l'acte "exercint el seu dret a la llibertat d'expressió". Un manifest en què el col·lectiu ha fet referència a la situació de les 27 persones (25 estudiants, un professor i un membre del PAS) que van ocupar el rectorat de la Universitat Autònoma el 2013 i per a les quals es demanen elevades multes i penes de presó.

Reivindicació del col·lectiu Som 27 i més a Sant Cugat  FOTO: Artur Ribera

"Inaugurem curs amb el pes de l'encausament a persones que s'han mobilitzat en la lluita contra les retallades, han intentat aturar les polítiques d'austeritat i han fet front a l'espoli de les classes treballadores. Inaugurem també el curs en una situació política de persecució general a totes aquelles persones que es posicionen pel legítim dret de decidir", han lamentat en el comunicat.

Un text en què han demanat a la comunitat universitària la "màxima solidaritat" amb les persones encausades, i la "implicació amb les organitzacions de suport". Igualment, han exigit a l'equip de Govern que "es posicionin clarament i de forma inequívoca per l'arxivament judicial d'aquest procés i, arribats el cas, per l'absolució de totes les persones imputades". Finalment, han exigit que "la UAB renunciï al cobrament de qualsevol quantitat en concepte de responsabilitat civil derivada d'aquestes actuacions i quedi així definitivament i per sempre fora de qualsevol reclamació contra les persones implicades".

La secretaria general de la UAB, Cristina Riba, ha estat l'encarregada de fer la lectura de la Memòria del Curs 2016-2017, remarcant la bona posició i reconeixement internacional de què gaudeix el centre, així com l'excel·lència de la universitat tant en l'àmbit educatiu com en la recerca.

La lliçó inaugural l'ha ofert Federico Mayor Zaragoza mitjançant un vídeo, on també s'ha excusat per no assistir personalment a l'acte per motius de salut. Mayor Zaragoza ha apostat per reivindicar "una vida digna, en què l'ésser humà pugui desenvolupar les seves capacitats", remarcant el paper de les universitats en aquest aspecte.

Reivindicació d'una universitat amb més recursos

Els parlaments oficials els ha iniciat Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat. En les seves paraules, Conesa ha reivindicat els inicis de la UAB a la ciutat com quelcom que "ha deixat petjada a la ciutat", no solament per la "vinculació de molts santcugatencs amb la UAB, sinó com a ciutat universitària". Igualment, ha remarcat que la inversió en universitats és una "inversió de futur", fent referència a l'elevat índex de joventut a la ciutat, on ha recordat la mitjana d'edat és de 37 anys.

Igualment, ha remarcat la responsabilitat de les universitats com a centres dels quals s'ha de sortir "amb capacitats i preparats", fent referència als moments que s'estan vivint a Catalunya. "Per manifestar idees polítiques, els alcaldes som perseguits. No podem permetre de cap manera que avui fem una involució en drets fonamentals", ha remarcat, demanant que mantinguin el seu compromís amb les llibertats individuals i polítiques. "Us demano que no cediu ni un pas en aquesta defensa", ha clos.

Conesa i Vila durant l'acte  FOTO: Artur Ribera

En el torn de paraula l'ha seguit Margarita Arboix, rectora de la UAB, qui ha iniciat el seu parlament amb un record per les víctimes dels atemptats, mostrant la seva preocupació per la situació política actual, i per la situació dels 27 encausats per a tancada al rectorat. Dit això, ha repassat ràpidament la trajectòria de la universitat, fent valdre el paper de la universitat pública com a "garantia que tothom pugui prosperar".

Igualment, ha reivindicat que es doti la universitat de més recursos per assolir una universitat "innovadora, crítica, autònoma i involucrada", reclamant un nou marc on se superin els problemes de deficiències que ha generat per la crisi als centres i així "es permeti a les universitats desenvolupar les seves tasques".

Els parlaments els ha tancat el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila. En les seves paraules, Vila ha remarcat que "la commemoració té valor en ella mateixa, però també en aquest país que no té grans recursos naturals i que sols pot jugar amb el talent". Igualment, ha apuntat que "en un dia de suspensió de drets i llibertats, em plau estar en aquest acte universitari, símbol de les llibertats".

Davant les reivindicacions per part de la rectora, Vila ha apuntat que "la història d'Espanya i Catalunya deuen molta part del seu èxit econòmic a les universitats, perquè és un model d'èxit que s'ha de sotmetre a revisió, donant continuïtat a allò que funciona". Finalment, el conseller també ha fet referència al moment polític actual. "És important que en aquesta hora greu que viu Catalunya, la Universitat es faci sentir", ha dit, recordant que "avui és important que rememorem l'ànsia de progrés i llibertat en què va néixer als anys 60".

Comediats ha recreat El llibre de les Bèsties, de Ramon Llull  FOTO: Artur Ribera

L'acte ha estat amenitzat per la formació teatral Comediants i el seu espectacle 'Homo fabularum', una adaptació d'El llibre de les bèsties de Ramon Llull, amb el qual han representat algunes de les faules entre els diferents parts de l'acte. Tampoc hi ha faltat la música, amb el Cor de Cambra de la UAB, que ha interpretat l'himne de l'aniversari, i ha tancat l'acte amb el Gaudeamus Igitur.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem