La història de la Unió santcugatenca

L'historiador Guillem Vila Galceran explica una mica d'història d'aquest espai

La Unió és sens dubte un dels espais socials més antics de Sant Cugat. El seu origen el trobem l’any 1900 amb la fundació de la Unió Santcugatenca com a Cor Clavé, fruit dels diversos cors que fundà Josep Anselm Clavé durant segle XIX per tal de culturitzar els obrers a través de la música i el cant.

L’any 1921 es comença l’edificació de l’actual seu de la Unió, situada al carrer batejat amb el nom d’Anselm Clavé en honor al polític, escriptor i compositor català.

En poc temps el local esdevingué una entitat molt important, ja que a part de les diverses seccions tenia múltiples espais com ara un cafè, teatre, sala de ball i una petita biblioteca.

Com comenta en José Fernando Mota al seu llibre La República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931­1941), la Unió fou el local d’oci de l’esquerra santcugatenca, des dels federals fins als comunistes.

Per desgràcia, aquesta efervescència cultural de què gaudí la Unió es veié truncada per la Guerra Civil, ja que al final del conflicte bèlic fou confiscada i rebatejada amb el nom de Casino Nacional, nom que mantingué fins l’any 1949. No obstant, mica en mica es continuaren desenvolupant activitats culturals, i el cafè mai deixà de ser un punt de trobada per fer­la petar, jugar al billar, fer el vermut i dur­hi a terme tot tipus de reunions.

Avui en dia la Unió segueix sent un lloc de trobada, especialment del jovent santcugatenc. A més a més, el 24 de juliol es presentà un projecte de remodelació de l’edifici amb l’objectiu de “dinamitzar i revitalitzar el nucli històric com a nova centralitat comercial, social i cultural del municipi”.

A la foto hi podem veure el personal del bar a finals dels anys quaranta. Tot i passar per diversos propietaris, el bar de la Unió no ha deixat mai de funcionar.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem