Les campanes del Monestir ja toquen quarts i hores

El rellotge que marcava els tocs dels quarts i les hores del Monestir de Sant Cugat ha estat mesos espatllat

Les campanes del Monestir de Sant Cugat ja tornen a tocar els quarts i les hores, després de mesos aturades per problemes en el rellotge, que data del segle XVII. L'Ajuntament de Sant Cugat ha organitzat un acte institucional aquest dilluns, 20 de novembre, per fer tornar a sonar les campanes. Justament a les 12.45 han sonat les tres primeres campanes de quarts i a la una del migdia ho ha fet la campana de les hores.

L'acte ha servit per homenatjar als membres de la Penya Regalèssia que s'han encarregat del manteniment el rellotge durant les últimes dècades. Ara, han passat el relleu a l'Ajuntament, que ha contractat un rellotger professional per tal que es faci càrrec de la seva gestió.

Els treballs de restauració han servit per instal·lar un mecanisme electrònic per fer de segon rellotge, que és el que farà sonar les campanes durant els pròxims mesos. Ara començaran els treballs per restaurar el rellotge original i mecànic, del segle XVII, que podria entrar en funcionament durant el 2018. Així, el Monestir comptaria amb dos mecanisme, un mecànic i l'altre electrònic, per fer sonar les campanes dels quarts i de les hores.

Agraïment

"És un dia de satisfacció", ha celebrat la tinent d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, que ha agraït la dedicació de la Penya Regalèssia: "Molts anys han estat aquí de manera desinteressada contribuint al patrimoni de Sant Cugat. Han garantit que el rellotge funcionés".

Manuel Belices, dels Amics dels Veterans de la Penya Regalèssia, ha explicat que l'última vegada que van fer sonar les campanes va ser pel 31 de desembre de 2016, els quarts que van donar pas a l'any nou. "A finals d'any vam veure que ens donava molts problemes i vam informar a l'Ajuntament", ha detallat. Belices també ha recordat figures com les de Miquel Garrell o Roc Gómez, que els van animar a col·laborar amb el manteniment.

Aprofitant que el mecanisme del rellotge va deixar de funcionar, i en el marc de les obres de rehabilitació i restauració que s'estan fent al Monesitr, l'Ajuntament va detectar alguns problemes en l'estructura que suportava les campanes. Així, ha invertit 26.000 en reformes al campanar.

FOTOS: Artur Ribera

El nou mecanisme electrònic que fa sonar les campanes.

El rellotge original del Monestir, del segle XVII.

Membres dels Amics dels Veterans de la Regalèssia amb Carmela Fortuny.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem