Les passeres del Torrent de la Bomba

L'historiador Guillem Vila Galceran explica una mica d'història d'aquest carrer

El nom d’aquest cèntric carrer prové d’un topònim originat al segle xix, concretament a partir del 1888, moment en què s’instal·là una font pública al principi del carrer de Santa Maria, on avui hi ha la plaça del Doctor Galtés. Aquesta font funcionava a través d’una bomba d’aigua, que era extreta d’un dipòsit subterrani a través de l’accionament d’una palanca manual.

Anteriorment, el torrent rebé els noms de torrent d’en Xich o d’en Fàbregues, tot i que el nom popular de torrent de la Bomba s’acabà imposant respecte als altres. De fet, hi ha diverses actes de plens municipals de l’Ajuntament on s’anomena el torrent amb aquests noms: en les actes de 1864 i 1871 se l’anomenava torrent d’en Xich i d’en Fàbregues, l’acta de 1911 fa servir el nom torrent d’en Xich, però ja el 1916 se l’anomena torrent de la Bomba.
Pel que fa al transcurs del torrent, aquest neix sota del turó de Can Mates, i travessa tot el parc Central fins a desembocar a la riera de Sant Cugat, al començament de la rambla del Celler.


Avui en dia no es pot apreciar, ja que amb les obres efectuades a finals dels anys 70 es cobrí el seu recorregut. Tanmateix, molts són els que recorden les famoses passeres que veiem a la fotografia, que servien per creuar el carrer en moments en què el torrent acumulava un cabal considerable. De fet, les constants inundacions que cobrien d’aigua la plaça Doctor Galtés cada setembre, complicaven el creuament del carrer, ja que les passeres també quedaven cobertes d’aigua. És per aquest motiu que s’acabà decidint de soterrar el torrent.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem