Manel Rodríguez: “Estem en una reducció d’un 50% dels robatoris”

El cap dels Mossos fa un balanç del seu primer any a la comissaria de Sant Cugat

Els robatoris a Sant Cugat han estat un dels problemes en seguretat, fa un any Manel Rodríguez va entrar a la comissaria de Sant Cugat amb l’objectiu de reduir aquests fets. En tot el municipi, aquest primer quadrimestre s’han reduït un 50,23% respecte al 2018. La reducció per barris ha estat a Valldoreix un 58%, a la Floresta un 29%, a Mira-sol un 65% o al nucli un 44%, a les Planes la reducció ha estat d’un 100%.

Fa un any que va entrar a comandar la comissaria de Mossos de Sant Cugat. Quin balanç en fa?

En la primera entrevista que em vau fer em vau demanar quin era el principal objectiu i vaig dir que era revertir els robatoris a domicilis. En això ens hem ocupat el 100% aquest any. Fa un any veníem d’una situació en què els robatoris a domicilis no paraven de créixer, any rere any, i les mesures que es van implantar, i l’estratègia coordinada amb la Policia Local, va donar esperança al final del 2018. Vam aconseguir reduir un 5% que era inèdit en els 12 anys anteriors. Hem continuat amb el dispositiu totalment operatiu la qual cosa s’ha traduït en el fet que les dades amb què vam acabar el 2018 no va ser una flor d’estiu, sinó que amb aquests 4 primers mesos del 2019 s’ha confirmat la tendència de reducció. Ara mateix estem en una reducció d’un 50, 23% respecte al 2018. Això vol dir que l’estratègia que vam dissenyar amb la Policia Local i l’alcaldia, està consolidant la tendència a la baixa.

"Lestratègia coordinada amb la Policia Local, va donar esperança al final del 2018"

Tot i això continuen sent el principal problema ?

És el principal problema. També ens preocupaven els furts, els robatoris a interior de vehicle o algun establiment que ens havien robat l’any passat. A finals de 2018 vam reduir els fets globals de patrimoni en un 4,4%, en aquest quadrimestre la reducció se situa al 16,94%. En conjunt la reducció és general en totes les tipologies de patrimoni. Són dades molt satisfactòries, i que ens fa reafirmar que aquest projecte i aquest pla està tenint resultats positius i en el que no hem abaixat la guàrdia, no la baixarem. Mantenim el dispositiu actiu. Perquè sabem que quan et relaxes facilitem l’entrada de delinqüència.

Aquest pla d’actuació que heu portat a terme, com s’ha gestionat?

Vam establir un pla d’acció de 12 punts. Un dels més importants va ser la reestructuració interna per tenir més efectius al carrer, vam poder crear una patrulla de paisà, que ha treballat amb la Policia Local, i això ens ha portat moltes accions exitoses, amb identificacions i detencions de qualitat. Un altre fet decisiu ha estat la coordinació conjunta amb la Policia Local, si això no hagués estat tan rigorós, i amb el suport de l’alcaldia, no estaríem parlant d’aquestes xifres. Ens vam agafar de la mà i vam posar tots els recursos. No totes les comissaries de Mossos poden dir que tenen un Ajuntament que posa en marxa un aplicatiu de drons, de lectura de plaques de matrícula, un lector que anirà patrullant i farà la lectura prèvia a una base de dades on estan posades les matrícules de vehicles sospitosos i sostrets. Tot aquest pla conjunt ha estat molt positiu, també el fet d’integrar-nos en el teixit veïnal, d’explicar-nos i rebre les seves inquietuds, que els veïns sabéssim que estàvem allà i que ens tenien allà. El conjunt de mesures ens ha anat molt bé.

Han vingut més efectius?

Han vingut efectius de serveis centrals cada dia, hem estat una de les primeres comissaries que hem tingut l’helicòpter com a mesura preventiva. Altres comissaries també ho han posat en pràctica després. El treball conjunt ha estat primordial per poder donar aquestes xifres satisfactòries.

Aquests suports continuaran?

Tot i la reducció important, nosaltres no ens confiem, no abaixem la guàrdia i nosaltres des del maig de l’any passat tenim el dispositiu operatiu i mentre aquests números no siguin indicis, sinó que siguin una cosa realment establerta i que les xifres estiguin dins de la normalitat.

"Venim del 2017 de fer 29 detencions només en matèria de domicilis, en tot el 2018 en vam fer 38, ara en aquests 4 mesos en tenim 22"

Em comentava que s’han produït detencions de qualitat.

Venim del 2017 de fer 29 detencions només en matèria de domicilis, en tot el 2018 en vam fer 38, ara en aquests 4 mesos en tenim 22, en la mateixa època del 2018 en teníem 8. Bona part d’aquestes detencions són del dispositiu conjunt. Són de qualitat perquè algunes d’aquestes persones estaven relacionades amb fets d’altres municipis i un 40% ens han permès un ingrés a presó. Això és molt important perquè entre les bandes, això és públic. Saben que fem moltes detencions, que quan entren a Sant Cugat es troben un control i tot això dona bons resultats.

Li volia preguntar per les agressions a la zona d'Oci de la carretera de Rubí, si estan preocupats i si han intensificat la vigilància? 
A començament d'any, va ser preocupant perquè en 20 dies vam tenir dues agressions amb penetració a la zona d'oci, l'any passat en vam tenir 6 en tot l'any. Ens va preocupar, l'alcaldessa va promoure una reunió, vam establir pautes amb aquest sentit. Vam establir un dispositiu i cada cap de setmana tenim allà dispositiu, a partir d'aquests no hem tingut cap incident d'aquesta mena. Estem abordant el tema del civisme també, consum d'alcohol... Hem aixecat 135 denúncies en 10 setmanes per conducció sota efectes de l'alcohol o drogues, també per tinença de petites quantitats d'estupefaents. L'alcaldia es va sumar al protocol que va engegar la generalitat contra les conductes d'abusos sexuals en l'entorn d'oci. Aquest protocol està en procés, de moment no hem tingut cap d'aquests.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem