Gairebé la meitat dels santcugatencs té dificultats per pagar l'habitatge

El govern municipal de Sant Cugat alerta que "la identitat de la ciutat es posa en perill" pel preu de l'habitatge

"No es pot parlar d'èxit de la ciutat si hi ha persones que es veuen expulsades i no està garantit que els nostres fills s'hi puguin quedar". És la reflexió de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla (ERC), durant la presentació d'una enquesta sobre l'accés a l'habitatge a la ciutat. Una enquesta que posa de relleu que el 46,5% dels santcugatencs tenen dificultats per fer front a les despeses d'habitatge. "Sant Cugat és la ciutat més cara del país i l'habitatge actua com a filtre i afecta a col·lectius molt transversals", ha lamentat.

Un d'aquests col·lectius, ha assenyalat l'alcaldessa, són els joves que tenen dificultats per emancipar-se. De fet, 7 de cada 10 santcugatencs consideren que els joves de Sant Cugat poden tenir dificultats per quedar-se a viure al municipi i es poden veure obligats a marxar. En aquest sentit, Ingla ha recordat l'estudi de la Universitat Autònoma que posava de manifest que només el 15% dels habitants de Sant Cugat havien nascut al poble.

Més info: Només el 15% de la població santcugatenca ha nascut a Sant Cugat

"La identitat de la ciutat es posa en perill", ha assegurat. Una altra dada de l'estudi indica que la meitat dels santcugatencs coneixen alguna persona que s'ha vist obligada a marxar de la ciutat pel preu de l'habitatge. "El model de ciutat que volem no és el que expulsa els seus habitants", ha defensat Pere Soler (PSC), primer tinent d'alcaldia. Marco Simarro (CUP), tinent d'alcaldia de Drets Socials, s'ha afegit al discurs: "Sant Cugat és una ciutat que ens ha vist créixer, però amb molta probabilitat no ens veurà fer-nos grans".

Els santcugatencs marxen

Ingla ha detallat que en els últims vint anys han arribat a Sant Cugat unes 100.000 persones, però n'han marxat 40.000. "Privem a gent que ha nascut i crescut a Sant Cugat a seguir gaudint de la seva qualitat i benestar", ha lamentat. 

Pere Soler ha insistit en aquesta idea: "Els que marxen són els que han nascut aquí i, els que arriben, són els que tenen poder adquisitiu per fer-ho". "Hem d'oferir solucions", ha reivindicat Marco Simarro.

Pere Soler: "La ciutadania ens diu que l'Ajuntament ha de ser actiu en matèria d'habitatge"

L'enquesta també preguntava pel paper que ha de tenir l'Ajuntament. Un 70% dels santcugatencs considera que cal reservar habitatges en els nous barris per afavorir l'emancipació dels joves, mentre que un percentatge similar creu que l'Ajuntament ha de regular el desenvolupament de la ciutat. A més, gairebé el 80% aposta perquè el Consistori prengui les mesures necessàries al seu abast perquè ningú hagi de marxar de Sant Cugat.

"La ciutadania ens diu que l'Ajuntament ha de ser actiu en matèria d'habitatge i que, si la ciutat ha de créixer, ha de tenir habitatge social", ha resumit Pere Soler. Per l'alcaldessa, totes aquestes dades serveixen per "apropar-se" a la realitat i poder desenvolupar polítiques que afavoreixin l'accés a l'habitatge.

El paper del govern

Aquestes dades arriben després de més de tres anys de govern d'ERC, PSC i CUP, que van fer de l'habitatge un dels seus principals reptes i va ser un dels nexes comuns per fer el pacte. Se sumen a les xifres de l'Observatori Sociològic, on empitjorava la puntuació dels santcugatencs a l'accés a l'habitatge. "Un dels problemes és la falta de sòl públic. Això requereix molta feina de planificació, que no és fàcil ni ràpid", ha argumentat Ingla.

Pere Soler ha afegit que els dos anys de pandèmia també han aturat i retrassat molts projectes. Tot i això, han reivindicat la feina feta amb el Pla d'Habitatge Assequible o els primers passos del futur barri de Ca n'Ametller. A més, Simarro ha reivindicat la importància que instàncies superiors com la Generalitat o el Govern de l'Estat impulsin lleis que permetin limitar els preus i regular el mercat. 

Més info: Sant Cugat comença a dibuixar el nou barri de Ca n'Ametller

En aquest sentit, els tres socis de govern han coincidit en assenyalar els anteriors governs convergents. "El problema de l'habitatge no havia format part de l'agenda política, s'havia mirat a una altra banda o s'havia negat", ha retret l'alcaldessa, que afegia: "Quan hi ha un problema estructural, quan més força tinguem, millor. I el govern se sent sol". Per Pere Soler, l'habitatge és "l'obsessió" d'aquest govern.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem