Més formació a les policies locals per prevenir radicalitzacions gihadistes

Els plans de detecció de radicalització establerts fa dos anys "poden millorar"

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, s'ha compromès a millorar els plans de detecció de radicalització i reforçar la formació que reben les policies locals. La qüestió es va posar damunt la taula a la Junta de Seguretat a Ripoll, celebrada aquest 4 de setembre per analitzar la resposta als atemptats i els punts a millorar en la prevenció.

En aquest context, l'alcalde de Ripoll, poble dels terroristes que van perpetrar els atemptats del 17 d'agost, va posar de manifest la necessitat que les informacions vinculades a intel·ligència i a investigació arribin també a les policies locals. A més, va demanar fixar algun mecanisme perquè la ciutadania pugui comunicar de forma senzilla qualsevol actitud sospitosa que detecti.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha ressaltat que el Govern fa dos anys que va establir plans de detecció de la radicalització però han comprovat que "poden millorar". Per això, destaca que treballaran de forma transversal amb altres Departaments de la Generalitat (com ara Ensenyament amb qui ja tenen fixada una reunió per a la setmana que ve) per establir com es pot millorar l'eficiència.

Cal recordar que la Policia Local de Sant Cugat patrulla des de fa més d'un any amb noves armilles antibales, mesura introduïda arran de l'alerta gihadista.

La relació amb les policies locals

Joaquim Forn ha recordat que aquests atemptats han posat en evidència un canvi en el perfil dels terroristes, que s'han radicalitzat lluny dels focus que fins ara tenien sota supervisió com són Internet, els centres de culte, les escoles o les presons. Per això, afirma que s'han de buscar nous mecanismes treballats de tots els àmbits. "Fins ara ens han funcionat bé però no podem ser conformistes, hem de recórrer aquest tram de millora", ha exposat.

Entre les millores a fer hi ha la relació amb les policies locals. Forn ha exposat que la coordinació sempre ha estat bona però que cal buscar fórmules perquè la informació flueixi més, tant de baix cap a dalt com al revés. En aquest sentit, destaca que es tornarà a fer formació a les policies locals vinculada a la radicalització.

A més, també estudien com fomentar la transmissió d'informació entre la ciutadania i les policies

Més informació
 
Comentaris

Destaquem