Mor l'economista santcugatenc Arcadi Oliveres, activista per la pau i la democràcia

Oliveres era president de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat i expresident de Justícia i Pau

Ha mort l'economista i activista per la justícia i la pau Arcadi Oliveres, el dimarts 6 d'abril a l'edat de 75 anys a causa d'un càncer, tal com ha anunciat la seva família. L'activista santcugatenc presidia la Universitat Internacional de la Pau, entitat que va néixer l'any 1984 amb l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, la reflexió i l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. A banda de les seves condicions com a activista, Oliveres ha estat professor d'economia a la Universitat de Barcelona, on va començar a impartir classes l'any 1980, i l'any 1993 va obtenir el títol de Droctor en Economia.

Oliveres ha estat guardonat amb premis per la seva implicació social i la seva tasca en pro de la pau, entre els quals destaquen la Medalla d'Or al Mèrit Cultural, Científic, Cívic o Esportiu de la Ciutat de Barcelona (2019); el Premi ICIP Constructors de Pau (2017); el Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat (2012); el Premi Internacional Alfonso Comín (2011); Premi Extraordinari Ciutat Sant Cugat (2009) i el Premi Memorial Lluís Companys (2000).

Cal destacar que Sant Cugat va iniciar fa uns mesos els tràmits per fer fill predilecte de la ciutat al pacifista.

Més info: Pas endavant per fer fill predilecte de Sant Cugat a Arcadi Oliveres

El TOT Sant Cugat l'entrevistava fa només unes setmanes a casa seva.

Més info: Arcadi Oliveres: “Han estat les quatre setmanes més felices de la meva vida”

Compromís amb la democràcia i la pau

Arcadi Oliveres va mostrar un ferm compromís amb la democràcia i la pau durant el franquisme, en el marc de la seva època d'estudiant, implicant-se l'any 1966 amb el Sindicat Democràtic d'Estudiants, i participant en la famosa Caputxina del 1966. Ja en la dècada dels 70 es va implicar en diferents activitats en favor de la democràcia i l'autogovern de Catalunya participant en l'Assemblea de Catalunya. Al mateix temps, va militar, a partir de 1971, en l'organització Cristians pel Socialisme.

El 1974 va començar a participar en l'organització internacional catòlica Pax Christi, dedicada a la promoció de la cultura de la pau i la reconciliació entre els pobles, de la qual va ser copresident, a Catalunya (juntament amb Frederic Roda i Àngel Colom), entre 1974 i 1990.

En els últims anys del franquisme Pax Christi, amb Justícia i Pau, va promoure diverses campanyes d'oposició a la pena de mort. L'any 1976 va ser detingut per la Guàrdia Civil per la seva participació en una columna de les Marxes per la Llibertat i va passar tres dies detingut.

En la seva vida d'activista per la justícia social ha participat en un seguit de campanyes i activitats adreçades a potenciar els moviments de pau en diferents conflictes a escala internacional.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem