Nou clam per a la millora de l'Atenció Primària a Sant Cugat

Desenes de persones s'han concentrat davant del CAP de Valldoreix en el marc d'una acció que s'ha repetit en diferents poblacions de Catalunya per reclamar millores en l'Atenció Primària

Desenes de persones s'han manifestat per exigir millores en l'Atenció Primària a Sant Cugat. Ho han fet en el marc d'una acció global, que s'ha celebrat en altres poblacions de Catalunya.

En el cas de Sant Cugat, diferents col·lectius (Marea Blanca Sant Cugat, la Plataforma de Pensionistes, la Plataforma per a la Reobertura del Consultori de la Floresta i Per una Sanitat Pública i de Qualitat) han convocat la ciutadania davant del CAP de Valldoreix, que tancarà durant el mes d'agost, igual que el Consultori de les Planes. Un tancament que Marea Blanca considera inadmissible. "La població  hem vist com s’han tancat alguns CAP i la meitat dels consultoris locals, alguns dels quals, inexplicablement, segueixen sense obrir amb greus repercussions pel que fa a l’accés de la població als aquests serveis sanitaris bàsics", han apuntat llegint un manifest.

Un manifest amb exigències directes al nou Govern de la Generalitat: "Als nous governants i responsables sanitaris els reclamem que entomin amb caràcter urgent i prioritari l’Atenció Primària com a servei imprescindible per a la població i per al sosteniment i permanència d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat".

Durant la concentració s'han sentit consignes per a una sanitat 100% pública, o per exigir la presència de més professionals sanitaris en l'Atenció Primària.

Cal destacar que aquesta no és la primera manifestació per exigir una millora de l'Atenció Primària en els darrers mesos a Sant Cugat, i és que Marea Blanca ja va organitzar una manifestació fa uns mesos.

Pancartes en la manifestació davant del CAP de Valldoreix. FOTO: Ferran Mitjà

Pancartes en la manifestació davant del CAP de Valldoreix. FOTO: Ferran Mitjà

10 exigències concretes

  1. Reobertura de tots els CAPs i Consultoris locals. Cap consultori tancat. No a l’abandonament de les comunitats en el medi rural.
  2. Recuperació de les visites presencials a criteri de pacient. No a les barreres d’accés a les visites que agreugen la ja penosa bretxa digital que expulsa generacions de persones majors o sense mitjans o formació on line. 
  3. Recuperació de la metgessa i la infermera de referència. No a les agendes úniques, consultes d’urgències, unitats d’atenció domiciliària, unitats de crònics i altres formes que trenquen la longitudinalitat. 
  4. Millora dels equipaments tecnològics per a comunicació telefònica i telemàtica per resoldre consultes administratives o de seguiment a criteri de pacient i professional. 
  5. Redimensionament dels Equips d’Atenció Primària en funció de la població a atendre, incloses les persones que viuen en residències. Condicions dignes per a totes les treballadores i treballadores del sector que permeti acabar amb les diferents formes de precarietat laboral existents i incrementant dels recursos humans, necessaris per a garantir una atenció de qualitat
  6. Destinar el 25% del pressupost de Salut per als Equips d’Atenció Primària. 
  7. Garantir els serveis de suport als Equips d’Atenció Primària per a una òptima atenció a la ciutadania: comunicació fluïda amb serveis hospitalaris, implantació a tot el territori del Programa de Salut Mental de Suport a la Primària, rehabilitació, podologia i altres. 
  8. Capacitar l’Atenció Primària dins del sistema: que la professional de referència pugui decidir un ingrés hospitalari o sociosanitari, prioritzar una exploració o una visita d’especialitat. 
  9. Posar en marxa Consells de Participació en cada Àrea Bàsica de Salut amb representació de pacients i ciutadania com a instrument per millorar la transparència, la qualitat dels serveis i la gestió dels centres. Les decisions dels Consells de Participació han de tenir caràcter vinculant. 
  10. Programes d’atenció comunitària per a un enfocament globalitzador dels problemes de salut, intervenint en els condicionants socials de la salut. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem