Nou primer pas per la construcció de l'edifici de La Mirada

Els infants de La Mirada continuaran en mòduls prefabricats fins al curs 2023-24, tot i que inicialment l'edifici definitiu estava previst pel 2019

El Ple Municipal de Sant Cugat del Vallès ha aprovat el primer tràmit urbanístic necessari per avançar en la construcció de l'edifici definitiu de La Mirada, que es preveu que es posi en marxa el curs 2023-24. L'Ajuntament s'ha vist obligat a impulsar modificacions urbanístiques que han retrassat la construcció de l'escola, ja que l'espai previst inicialment estava afectat per la franja de protecció de la via de la Renfe i Protecció Civil no va donar l'aprovació del projecte.

Més info: L'Ajuntament preveu començar les obres de La Mirada el juliol de 2021

Així, l'escola de Volpelleres continuarà en barracons dividits en dos espais fins a la meitat del curs 22-23 o l'inici del 23-24. Les obres del nou edifici, que s'ubicarà al Bosc de Volpelleres, està previst que s'inicïin al juliol del 2021 i finalitzin entre el desembre del 2022 i el juliol del 2023. És a dir, els infants passaran set cursos en mòduls prefabricats, ja que La Mirada va entrar en funcionament el 2016.

Mireia Ingla: "Estem parlant d'una situació d'urgència"

"Estem parlant d'una situació d'urgència", ha emfatitzat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que ha assegurat que és la "prioritat número 1" pel govern municipal.

L'alcaldessa ha lamentat que l'anterior govern va afirmar que l'escola estaria llesta el 2019 i entén "l'angoixa i el neguit" que viuen les famílies del centre educatiu. Ingla havia responsabilitzat d'aquest retard a l'anterior govern per no haver previst les restriccions de seguretat amb la via de la Renfe.

Passos a seguir

D'aquesta manera el Ple Municipal ha aprovat amb el vots a favor de tots els grups polítics l'aprovació inicial de la modificació inicial del Pla General Metropolità que permetrà la construcció de l'escola. Després caldrà una aprovació provisional i la definitiva per part de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat.

Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, ha assegurat que ja han parlat amb els òrgans corresponents per evitar més imprevistos i poder accelerar el procés.

Junts per Sant Cugat es defensa

Joan Puigdomènech, regidor de Junts per Sant Cugat i membre de l'anterior govern, ha defensat la gestió de l'executiu del llavors PDeCAT. "El projecte original es podria haver defensat, lluitant", ha defensat. Així, considera que el nou govern no ha fet tot el possible per mantenir l'anterior projecte.

"L'informe de Protecció Civil que motiva la modificació del projecte diu en les conclusions que el risc del projecte original està per sota del llindar del risc acceptable pels organismes internacionals. I l'horari del transport de mercaderies perilloses és totalment diferent a l'horari de l'activitat docent", ha argumentat Puigdomènech.

Ingla: "L'opció que hem pres és l'única possible"

A més, ha assegurat que el 2017, Protecció Civil va afirmar que "no tenia sentit posar cap límit al projecte". Una argumentació que ha rebatut l'actual tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà: "No podem acceptar que encara hi havia possibilitats. Posar a l'aire que hi havia alguna possibilitat, no és oportú i posa alarmisme".

"L'opció que hem pres és l'única possible", ha insistit l'alcaldessa de Sant Cugat, que ha demanat a Junts per Sant Cugat "acceptar la realitat" i assumir errors.

Crítiques de Ciutadans

Des de Ciutadans, el portaveu Aldo Ciprián ha enumerat les "calamitats" que acumula el projecte de La Mirada i ha recordat que es va dir que l'escola estaria llesta el 2019. "A data d'avui l'escola segueix en barracons i amb una línia bolet", ha criticat. "No m'agrada que es parli de barracons, és un menyspreu", ha contestat Francesc Duch.

A més, ha criticat que l'Ajuntament hagués hagut d'avançar els diners per construir l'escola, quan és una competència de la Generalitat, que ha insistit que està en mans de Junts i ERC, a qui ha acusat de fer retallades en educació. El pressupost previst per l'escola és d'un 8 milions d'euros, dels quals la Generalitat es va comprometre a aportar-ne 5,2.

El Bosc de Volpelleres

La ubicació definitiu de La Mirada s'ha hagut de desplaçar uns dos-cents metres i se situa a la meitat del Bosc de Volpelleres. De fet, alguns veïns han mostrat el seu rebuig al nou emplaçament per la tala d'arbres que comportarà.

Més info: Protesta ciutadana en el ple municipal contra la tala d'arbres al Bosc de Volpelleres

"No eliminem zones verdes del bosc. Les zones d'equipaments que ja hi havia dins del parc es recol·loquen per apartar-se de la franja del tren i de l'autopista", ha explicat Francesc Duch, que ha afegit que el canvi "permetrà millorar la funcionalitat del parc en quant a acessos i relació amb el barri".

 
Comentaris

Destaquem