Pous: “La precarietat laboral fa que persones inserides segueixin excloses”

Marina Pous és la treballadora social de Càritas Sant Cugat i assegura que des de la institució es fa tot el possible per ajudar i reinserir les persones amb risc d’exclusió socia

Càritas treballa en molts àmbits, però si ens centrem en l’ajut alimentari, quin és el seu funcionament?
És una ajuda a les necessitats bàsiques i quan es tramita aquest tipus d’ajut, sempre va lligat a un pla de treball. Aquest té una temporalitat, ja que pot ser una ajuda puntual d’un lot perquè aquell mes han hagut d’assumir despeses extres o poden ser ajudes més periòdiques, per a dos, tres o sis mesos.


Són moltes les situacions que s’allarguen?  
Malauradament, la realitat social que hi ha en aquests moments no acompanya i els processos de les famílies que recullen aliments s’allarguen.


Què inclou el lot que dóna Càritas?
El lot bàsic de l’ajut alimentari el donem cada 15 dies i va proporcionalment al nombre de membres de la unitat familiar. Els productes sempre són llet, arròs, pasta, llegums, pollastre, ous, farina, sucre, oli d’oliva, llaunes en conserva o de tomàquet. Hi ha altres productes que varien en funció de les donacions com ara els làctics, la xocolata, o els productes nadalencs. D’altra banda, per a les famílies que tenen menors que encara són lactants, reben un lot especial de petita infància en què hi ha farinetes i altres productes. Finalment, també donem els productes que recollim de l’hort.


D’on provenen els aliments?
Tenim diferents fonts d’entrada d’aliments. El petit donant i les petites i mitjanes empreses que fan donacions periòdiques o puntuals quan tenen excedents o perquè dediquen part dels seus guanys a fer una donació; també tenim petits col·lectius de treballadors d’empreses; així com les captacions a les escoles, que són molt importants a Sant Cugat. És una passada la resposta de les famílies. De fet, és una ciutat que en qualsevol demanda respon molt bé. A més, hi ha una part del lot bàsic que l’hem de garantir mitjançant la compra com el pollastre o els ous. També comprem allò que ens fa falta per tal de garantir el lot que considerem bàsic. Aquests diners vénen de donacions econòmiques. Finalment, rebem donacions de la fundació privada del Banc d’Aliments de Barcelona i dels excedents de la Unió Europea.


En relació a altres anys, quina és la situació?
Està pujant. Semblava que aquest any 2015 s’havia estabilitzat una mica, però la tendència és la pujada.


Quines causes es poden relacionar amb aquest fet?
La cronificació de la pobresa i de l’exclusió social, ja que amb els anys les persones han anat perdent tots els drets a prestacions. A més, tenim una nova pobresa que és gent que s’ha inserit laboralment però continua sent exclosa socialment perquè amb els sous que cobren o el tipus de contractes –que són molt precaris– no poden arribar a estabilitzar-se econòmicament. Això ens preocupa especialment perquè el nostre màxim objectiu era inserir aquestes persones, però ens trobem que la realitat social i laboral no permet que deixin de ser excloses socials.


De quina manera es treballa en aquest sentit?
Fent denúncies, asseient-nos amb els empresaris i garantint que els contractes laborals deixin de ser precaris.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem