Sant Antoni porta de nou el passat agrícola de Sant Cugat als carrers

Centenars de cavalls han participat en els Tres Tombs, que ha finalitzat amb una geneta ferida

La festivitat de Sant Antoni ha portat als carrers de Sant Cugat centenars de persones que no s’han volgut perdre els Tres Tombs aquest diumenge, 17 de gener. Una vintena de carros, més d’un centenar de cavalls, i molts santcugatencs amb els seus animals domèstics han reviscut la tradició de beneir els animals.

La cavalcada de Sant Antoni ha començat després del tradicional esmorzar dels participants al parc de Ramon Barnils. Passades les 11 hores, la rua ha començat la desfilada des del Pla del Vinyet encapçalada pels abanderats d’aquest any, l’Hípica de Can Caldés. Pere Xercavins ha estat l’encarregat de portar la bandera, mentre que els seus dos fills, Pere i Maria Xercavins, han estat els dos cordonistes.

Els animals han estat beneïts al migdia  FOTO: Lali Puig

Un cop a l’avinguda de Francesc Macià, a l’altura del Monestir, els animals han estat beneïts, com mana la tradició. Des d’aquest punt, on centenars de persones han aprofitat per beneir gossos, gats, conills i tot tipus d’animals domèstics, la rua ha seguit pel carrer d’Orient, enfilant després l’avinguda de Cerdanyola per continuar pel carrer de la Creu.

Just a la plaça d’Octavià és on s’han viscut els moments més tensos de la jornada. El nerviosisme d’algun animal poc acostumat a les multituds, sumat al terra relliscant de la plaça d’Octavià han estat la causa de la caiguda de diversos animals.

Una geneta ferida

Moment en què la jove era atesa  FOTO: C. Caballé

L’incident més greu de la jornada s’ha viscut també en aquest punt. Un cavall s’ha desbocat al carrer de la Creu, i en arribar a l’inici del carrer de Santiago Russiñol, ha relliscat caient a sobre de la geneta, que ha hagut de ser traslladada a l’hospital en ambulància.

Centenars de persones han participat en la cita  FOTO: Lali Puig

Amb tot, la rua ha pogut continuar, i passada la una de la tarda la comitiva arribava a la plaça de Barcelona, on han estat rebuts per santcugatencs i les autoritats municipals, que han lliurat un obsequi a tots els participants.

Jaume Mas i Jai

Els cavalls menorquins, la passió de Jaume Mas  FOTO: Lali Puig

El TOT Sant Cugat ha volgut seguir durant aquesta jornada el genet Jaume Mas. Als seus 80 anys, participa en els Tres Tombs des del 1986 amb cavalls menorquins. Enguany, coincidint amb la celebració dels seus 80 anys, i Jai, el seu cavall, en fa 20, hi ha participat per últim cop.

Segurament és l’últim any que participarem, no perquè el Jai ja sigui massa gran, sinó perquè ho sóc jo!”, comentava en acabar la desfilada.

Fa 12 anys, Mas va ser portada del TOT Sant Cugat amb el seu cavall. Mas fa any que es dedica a aquest tipus de cavall, poc freqüent a Catalunya. “Són animals molt obedients, els cavalls menorquins, però també s’ha de tenir molta paciència”, afirma. “És un tot terreny el Jai!”.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem