Sant Cugat supera els 95.000 habitants

Sant Cugat és la ciutat catalana que més ha crescut en els últims 40 anys

Sant Cugat ja supera els 95.000 habitants. Són les dades actualitzades de l'Institut Català d'Estadística a 1 de gener de 2022 i que constaten que el municipi continua creixent any rere any i es va acostant als 100.000. De fet, Sant Cugat es consolida com la ciutat catalana que més ha crescut en els últims 40 anys, amb un increment de 212% i passant de ser la 28a a la 12a localitat més poblada del país.

Del 2021 al 2022, la població santcugatenca ha passat de 94.012 a 95.725 habitants, el que suposa un augment de gairebé el 2%. Sant Cugat creix de manera ininterrompuda des del 1999 i en aquests 23 anys ha crescut dels 50.168 als 95.725 ciutadans.

El creixement de Sant Cugat

En aquests anys, Sant Cugat ha vist néixer nous barris que han cimentat aquest creixement com Coll Favà i el Parc Central als anys 90 i Can Mates i Volpelleres a partir dels 2000. El següent gran impuls serà el futur barri de Ca n'Ametller, on es preveuen 4.000 habitatges.

"Sant Cugat ha viscut una transformació accelerada", va concloure el geògraf Oriol Nel·lo, autor d'un estudi sobre l'evolució de Sant Cugat. Aquest creixement, va detallar, ha portat millores en àmbits com els serveis o la qualitat de vida, però també impactes negatius: "S'ha reflectit en els preus immobiliaris i podria tenir algunes conseqüències preocupants per la població: part dels fills d'aquesta ciutat no s'hi podran quedar i n'hauran de sortir". De fet, Sant Cugat sempre es troba entre les ciutats més cares del país.

Més info: Només el 15% de la població santcugatenca ha nascut a Sant Cugat

Mireia Ingla: "La identitat de la ciutat es posa en perill"

A l'estudi de Nel·lo es constata que només el 15% dels més de 90.000 habitants santcugatencs ha nascut a Sant Cugat. De fet, el creixement del municipi no ha estat uniforme en quant al perfil social i econòmic. "Està condicionat pels nivells d'ingressos i el preu del sòl. El preu de l'habitatge de lloguer i compra a Sant Cugat és notablement més elevat que a l'entorn", apuntava Nel·lo, que va definir l'habitatge com un "filtre gegantí" que condueix a les persones amb menys poder adquisitiu a altres poblacions. El resultat és una "segregació residencial".

"La identitat de la ciutat es posa en perill", va assegurar l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, durant la presentació d'una enquesta que posava de relleu la dificultat dels santcugatencs per pagar l'habitatge.

Més info: Gairebé la meitat dels santcugatencs té dificultats per pagar l'habitatge

Cap ciutat ha crescut com Sant Cugat

Cap altra ciutat catalana ha experimentat un increment similar. Com a exemples les ciutats de l'entorn: el 1998, Sant Cugat tenia menys població que Rubí i Cerdanyola. Ara els hi treu 16.000 i 38.000 habitants respectivament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem