Un any de creixement del Grup Catalonia Fundació Creactiva a Sant Cugat

El Grup dona servei a 18 usuaris al centre Edda de Carli ubicat a Valldoreix

Al mes d'abril es complia el primer any des que el Grup Catalonia Fundació Creactiva, qui treballa per atendre a les persones amb discapacitat intel·lectual, assumia la gestió del centre Edda de Carli d'Asdi de Sant Cugat del Vallès. Assumia l'activitat com a pròpia, mentre Asdi seguia el seu camí en paral·lel donant servei als seus associats.

Com a centre ocupacional que és, la seva activitat gira al voltant de dos blocs. D'una banda, l'ajustament personal i social; tot allò que té a veure amb la mateixa persona i amb l'entorn. "Treballem des d'hàbits de menjar, de conducta, fins a activitats de creativitat, comunicació, estimulació...", explica Joana Corominas, psicòloga i directora de l'àrea de centres de dia.

L'altre bloc és la teràpia ocupacional. Una àrea de treball que va introduir la Fundació en assumir la gestió de l'equipament. "És una feina limitada per la tipologia d'usuaris del centre; hi ha persones molt afectades. Però sí que en la mesura que hem pogut hem intentat instaurar la teràpia ocupacional. Per exemple, fan sabons artesanals, amb olis essencials, amb plantes aromàtiques. Tenim també un hort, fan postals de Nadal o per a casaments que després es venen...", descriu.

D'altra banda, també es treballa la part de l'oci. "Hem continuat gestionant el servei d'oci que oferia Asdi, oferint un seguit d'activitats com casals d'estiu per infants amb discapacitat, vacances d'agost, oci a les tardes entre setmana i dissabtes tant per a infants com per a adults, i també el projecte de la discoteca Bocca, on assisteixen persones d'altres municipis del Vallès", explica Corominas.

Corominas i Serrahima amb usuaris del centre. FOTO: Artur Ribera

"Quan vam assumir el projecte l'any 2017, el primer que vam voler fer és conèixer les persones usuàries, per saber els seus nivells, perfils i necessitats, i a partir d'aquí hem anat instaurant el nostre programa d'activitats", descriu, afegint que "s'ha potenciat moltíssim les activitats d'estimulació multisensorial". Destaca, a més, la incorporació de la teràpia amb animals un dia a la setmana. "Està sent molt revelador, perquè usuaris molt afectats que a primera vista sembla que no reaccionin ni responguin a res, doncs amb els animals són capaços de reaccionar, de somriure, de donar-los menjar...".

Grup Catalonia Fundació Creactiva, a més, està fortament arrelada a la ciutat. "Des de Catalonia fem moltes activitats amb les escoles públiques de Sant Cugat, en el marc del projecte d'aprenentatge i servei", descriu Corominas. D'aquesta manera, des de fa 5 anys, usuaris del centre visiten les escoles fent de mestres per un dia, fent tallers o activitats esportives amb els estudiants. Un intercanvi també a la inversa, ja que en altres ocasions són els alumnes els que visiten el centre per fer activitats conjuntes.

Una pràctica que enguany s'ha estès als instituts. "Una tasca per sensibilitzar, ja des de petits, a què aquestes persones se les ha de respectar, tenen moltes capacitats i podem aportar-nos i enriquir-nos molt", remarca Corominas. El repte ara és arribar també a les escoles bressol. Un projecte que podria iniciar-se l'any vinent.

I més enllà de l'activitat a les escoles, també es participa en diferents activitats de ciutat. Per exemple, amb els STQlímpics, pregoners d'enguany de la Festa Major, els World Games, el Fem un Museu, o posant parades per Sant Jordi, entre altres.

És un centre ocupacional. FOTO: Artur Ribera

Pel que fa als reptes de futur, el Dr. Joaquim Serrahima, director general de Catalonia Fundació Creactiva, apunta que impliquen augmentar el nombre d'usuaris, perquè "això ens permet generar més recursos i poder fer més coses. I en funció d'aquests usuaris, ampliar el ventall d'activitats, i reformar l'edifici per adequar-lo més a les necessitats. Més llum, més espais, etc.".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem