Una entitat animalista de Sant Cugat recull gossos abandonats amb alta tecnologia

L'entitat s'ha trobat amb el robatori de diversos aparells que utilitzen per fer la seva tasca

Sant Cugat compta amb una entitat especialitzada en recollides de gossos i gats de gran complexitat. Amb el nom de Localizania aquesta associació animalista s'encarrega de capturar els animals a través d'eines tecnològiques. "Ens definim com un servei solidari, ja que no cobrem, per a la localització i rescat de gossos en situacions vulnerables que no es deixen agafar amb la mà o amb un llaç", apunta Sandra Garcia, membre de l'entitat i ànima del projecte. Després de detectar un cas, que majoritàriament arriba via xarxes socials o pàgina web: www.localizania.es, la societat engega la campanya de recollida.

Des de Localizania divideixen la recollida dels animals en fases. La primera es basa en la preavaluació, que inclou la valoració del cas, la captació d'informació rellevant, l'acotació geogràfica i l'assessorament a les persones implicades. La segona fase, la localització es basa en una vegada amb la informació necessària, es coordinen batudes, amb o sense gossos, depèn del cas, en aquesta fase intervenen els voluntaris del grup de rastreig. La tercera fase, la de seguiment, quan ja se sap la zona per on es troba l'animal, es consensua un punt d'aliment diari i s'instal·la la càmera de fototrampeig per a estudiar el comportament de l'animal i les franges horàries de més freqüència de pas.

Finalment, la quarta fase, la de la captura, on ja s'ha creat un hàbit de menjar i el gos es troba fidelitzat en una zona per on passa cada dia, és quan s'instal·la la gàbia per a capturar-lo. Per fer-ho possible l'entitat compta amb una gàbia-trampa electrònica, una càmera de Fototrampeig, una càmera de videovigilància nocturna i sensors perimetrals. 

Crida a la manca de cases d'acollida

Fotomuntatge de com es cacen els gossos FOTO: Cedida

García lamenta "les poques cases d'acollida que tenim actualment", pel que la membre del col·lectiu ha fet "un crit d'ajuda a tots els animalistes de Sant Cugat i voltants perquè ens ajudin a acollir gossos de forma temporal". La santcugatenca apunta que el "paper d'aquestes cases és molt important per a la seva socialització" i ha manifestat que hi ha associacions amigues que "col·laboren i ens ajuden a trobar acollides o adopcions, com és el cas de la Plataforma Animalista de Sant Cugat, entre d'altres".

Una vegada es rescata un gos si està perdut i un cop llegit el xip "es retorna immediatament a la família. En cas de no tenir xip, es comunica a la Policia local del Municipi on s'hagi rescatat, es porta al veterinari a fer una revisió i es fa molta difusió per les xarxes", diu García. La jove ha indicat que sempre es prioritzen en "les cases d'acollida abans que portar-los a un refugi, ja que l'entorn d'una família és un factor clau que els ajuda a recuperar-se de l'estrès que han patit".

Un robatori farà que els casos de més complexitat hauran d’esperar

Part de l'equip de l'entitat animalista Localizania FOTO: Cedida

Localizania, que forma part de la Plataforma Animalista PAS, va ser objectiu d'un robatori fa poc, catalogades per Garcia com a "eines molt importants per a la nostra tasca, en la que vam posar els nostres petits estalvis en aconseguir-les i adaptar-les". Aquest incident va suposar un "greu entrebanc, ja que, els casos de més complexitat hauran d’esperar: gossos que només surten de nit, en la foscor on no podem posar el cotxe a prop, entorns geogràfics complexes". Malgrat el robatori, l'entitat continua endavant i, "gràcies als donatius d’alguns dels nostres voluntaris i simpatitzants, hem pogut comprar de nou una de les dues càmeres, però encara ens falta material". 

García ha apuntat la necessitat de col·laborar entre associacions animalista al tractar-se d'un món molt dur i ple de dificultats amb "massa gossos abandonats, refugis sobresaturats i zero recursos".

Més sobre Localizania

Dani i Diana, dos dels gossos ajudats per Localizania FOTO: Cedida

La història de Localizania es remunta a inicis de l'any 2015, quan García va entrar en contacte amb el món de l’observació de la fauna a través de les tècniques de Fototrampeig. La santcugatenca es va comprar una càmera de Fototrampeig amb la idea de donar-li una aplicació diferent com a eina per a localitzar gossos perduts o abandonats. El primer cas de detecció de gos i la seva posterior recollida va ser durant el mes d’abril del 2015

Actualment l'associació compta amb voluntaris segmentats segons disponibilitat i preferència d'actuació. Així en l'àmbit de captació d'informació, assessorament i coordinació de batudes hi ha cinc persones i muntant dispositius de seguiment i captura a peu de carrer (càmeres i gàbia) hi ha dues persones. Pel que fa a la Unitat de Rastreig està formada per deu persones. L'ONG té entre les seves files col·laboradors especialistes com educadors canins, experts en salvament caní i teràpies naturals aplicades a animals.

La iniciativa té previst iniciar una campanya per captar nous voluntaris i col·laboradors a través d'activitats lúdiques de rastreig amb gossos i seminaris gratuïts de diferents temàtiques: teràpies naturals, pautes per a tractar gossos amb por, etc. Pensem que serà bo que la gent ens conegui personalment, que sàpiga que fem i quines eines utilitzem.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem