El Vaticà reclou al Centre Borja de Sant Cugat el jesuïta acusat d'abusos a menors

Dos germans, exalumnes del Col·legi Sant Ignasi, van denunciar que havien patit abusos sexuals per part del sacerdot Pere Sala

El jesuïta Pere Sala, acusat d'abusos sexuals a menors comesos als anys 80, no podrà sortir del Centre Borja de Sant Cugat del Vallès, on està reclòs des del març de 2019. Així ho ha dictat el Vaticà, després de la investigació de dues denúncies per abusos a menors d'exalumnes del Col·legi Sant Ignasi. L'exprofessor té actualment 95 anys.

Més info: Els Jesuïtes traslladen a Sant Cugat un pare denunciat per abusos sexuals

La Santa Seu, segons un comunicat de la Companyia de Jesús, prohibeix al sacerdot celebrar públicament els sagraments, realitzar activitats apostòliques i pastorals de caràcter públic, mantenir tracte amb menors, concedir qualsevol entrevista a mitjans de comunicació, tenir perfils a les xarxes socials i posar-se en contacte amb les víctimes. A més, no podrà sortir del Centre Borja sense permís exprés del superior.

 A més, el Vaticà ha exigit que faci arribar a les víctimes una petició escrita de perdó. Tot i això, segueix sent sacerdot. Cal recordar que Sant Cugat va mostrar el seu rebuig al trasllat del sacerdot a Sant Cugat.

Més info: Sant Cugat rebutja el trasllat a la ciutat del jesuïta denunciat per abusos sexuals

 

Abusos i penetracions

Les dues víctimes dels abusos comesos pel pare Pere Sala són dos germans que van estudiar a la dècada dels 80 al Col·legi Sant Ignasi. Segons els dos germans, l'abús va ser continuat. Un d'ells va realtar que el professor el va obligar a masturbar-lo i el va penetrar quan ell tenia entre 12 i 14 anys. 

L'altre germà va explicar que també ell va patir abusos sexuals. El jesuïta se'ls enduia de cap de setmana. Els dos germans van assegurar que l'escola havia rebut queixes prèvies per pederàstia contra aquest sacerdot i l'havia apartat de la docència, tot i que des dels Jesuïtes van negar aquest extrem.

Els Jesuïtes asseguren que en conèixer les denúncies, al desembre de 2018, van obrir una investigació per esclari els fets. Setmanes després és quan van decidir traslladar al sacerdot fins al Centre Borja de Sant Cugat.

Querella per omissió

Segons els Jesuïtes, durant el procés, no han rebut cap altre denúncia contra aquest sacerdot. Amb tot, la Companyia posa a disposició de víctimes un correu electrònic per denunciar casos d'abusos.

"Volem manifestar, una vegada més, el nostre suport a totes les víctimes d’abusos i la nostra voluntat d’escoltar-les i acompanyar-les. Lamentem profundament el
sofriment que alguns companys han infligit a persones a les que havien de cuidar i protegir", asseguren els Jesuïtes en un comunicat.

Tot i això, les dues víctimes van presentar fa un mes una querella als jutjats contra diversos responsables del Col·legi per un presumpte delicte d’omissió de perseguir actes delictius, ja que afirmen que la combregació tenia constància dels abusos.

Carta de disculpa

Segons explica El Periódico, el sacerdot Pere Sala va fer arribar una carta de disculpa a les seves víctimes, en què afirmava que demanava "perdó" pels moments en què la seva conducta va ser "impròpia".

Una disculpa que, segons El Periódico, els dos germans no van acceptar. Tampoc estan conformes amb la decisió del Vaticà, ja que no entenen com un "pederestra pot continuar sent sacerdot".

 

 
Comentaris

Destaquem