Volpelleres, de barri fantasma a barri ple de vida

L'any 2008 vivien a Volpelleres menys de mil persones i actualment en són més de 5.000

El barri de Volpelleres és el més nou de Sant Cugat del Vallès. La seva construcció es va veure estroncada per l'esclat de la bombolla immobiliària a partir de l'any 2008 i això el va convertir en un barri a mig fer. En aquells anys, el panorama era de solars abandonats, construccions a mig fer i blocs de pisos pràcticament buits. Els cartells de 'en venda' eren el paisatge més habitual i pels carrers no es veia pràcticament ningú. Era un barri fantasma.

Deu anys després, s'ha convertit en un barri ple de vida: dels 923 habitants que hi havia al 2008 s'ha passat als 5.048 actuals. La construcció de la biblioteca, noves escoles, obertura de comerços i l'arribada de milers veïns i veïnes han donat vida al barri més jove de la ciutat. Fins i tot té festa major i aquest 2018 n'han celebrat la tercera edició.

 

"No era el que tothom esperava"

Els cartells de 'En venda' eren habituals els primers anys a Volpelleres

Els cartells de 'En venda' eren habituals els primers anys a Volpelleres FOTO: Artur Ribera

"Vivia a l'Hospitalet i quan venia a veure la meva germana, que vivia a Sant Cugat, m'agradava molt la ciutat, la tranquilitat, les zones verdes...", explica el president de l'Associació de Veïns de Volpelleres, Alberto Valcarce, que va ser dels primers habitants del barri. "La primera impressió quan vam aterrar és que hi havia moltes coses a mig fer. Estàvem contents perquè havíem vingut a Sant Cugat i hi estàvem a gust, però el barri no era el que tothom s'esperava", recorda.

"Els primers anys qualsevol referència al nostre barri era que era jove però fantasma i dormitori, eren les paraules que més s'utilitzaven per Volpelleres", destaca Valcarce. I és que la crisi també va fer aturar molts equipaments que estaven previstos ja pels inicis.

Els comerços van tardar en arribar i un dels primers va ser la farmàcia Volpelleres, impulsada per Roger Valls: "Volíem donar un servei a una nova població". Tot i això, l'aterratge no va ser fàcil: "Era un molt mal moment, hi havia grues, solars abandonats... Havia esclatat la bombolla immobiliària i era un barri força abandonat", recorda Valls.

La unió dels veïns

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.41.05

Aquest 2018 s'ha celebrat la tercera edició de la Festa Major de Volpelleres FOTO: Paula Galván

Alberto Valcarce explica que bona part dels veïns de Volpelleres era gent jove vinguda d'altres municipis amb la voluntat de començar un nou projecte familiar. Aquest fet, sumat a la necessitat de treballar per un barri que en els seus inicis estava oblidat, va fer créixer el sentiment de pertinença i d'unió.

"Gran part dels veïns veníem de fora, havíem deixat amics a altres ciutats... Arribes aquí i et trobes una comunitat amb veïns de la teva edat i amb els mateixos interessos. Jo puc dir que hem anat de vacances amb veïns de comunitat, hi ha relació d'amistat. Tots hem tingut fills i van junts a l'escola, a activitats extraescolars...", assenyala el president de l'associació veïnal.

"Canviar l'etiqueta de barri fantasma a barri innovador i amb ganes de fer coses"

L'associació veïnal va néixer el 2011 i un dels seus principals objectius inicials era el manteniment i conservació del barri, amb molts solars abandonats i obres a mig fer. Però més endavant ja van començar a pensar en altres necessitats del barri i des de l'associació han impulsat i proposat molts projectes que s'han acabat convertint en una realitat, com la Biblioteca Miquel Batllori. L'objectiu era "canviar l'etiqueta de barri fantasma a barri innovador i amb ganes de fer coses".

El farmacèutic Roger Valls també destaca aquest esperit d'unió veïnal: "L'acollida va ser bona. El barri ens va sorprendre per la seva vida associativa i social". Tot i el creixement dels últims anys, Valls creu que s'ha mantingut "l'esperit familiar": "Ara hi ha més gent, però els veïns es coneixen i hi ha bona relació".

De la biblioteca a la masia

Alberto Valcarce 4

Alberto Valcarce, president de l'Associació de Veïns de Volpelleres FOTO: Bernat Millet

Així, l'Associació de Veïns va presentar a l'Ajuntament el projecte d'un living lab dins d'una biblioteca i, després d'anys de treball, es va inaugurar el 2015. En aquest moment, l'objectiu de l'entitat és donar vida al barri i comencen a organitzar activitats socials i culturals com el cinema a la fresca, el Nadal a Volpelleres, el patge reial, la diada de l'esport i la festa major.

Parel·lalement van seguir presentant projectes pel barri, com la rehabilitació de l'estany de la Guinardera, ja en marxa, el bosc de Volpelleres, que començarà en els pròxims mesos, o el parc de la Guineu, que l'Ajuntament s'ha compromès a millorar. "Tenim un bosc natural però no es feia cap manteniment i no t'hi trobes a gust", explica Valcarce sobre aquest espai natural. Així, la proposta preveu conservar les zones més boscoses i recuperar el circuit de cros. A més, servirà per connectar Volpelleres amb Coll Favà. Sobre el Parc de la Guineu, es vol convertir en un "punt de trobada pels veïns i veïnes".

Però el gran projecte que l'associació té ara en ment és a la masia de Can Canyameres, que actualment ja compta amb horts urbans a l'exterior. L'entitat vol que es converteixi en un casal social de Volpelleres que pugui acollir trobades veïnals, tallers o activitats infantils. Fins i tot un esplai. Han fet una enquesta als veïns i presentaran un projecte a l'Ajuntament de Sant Cugat.

Comerç i futur

Volpelleres

Les obres al futur mercat municipal de Volpelleres FOTO: Bernat Millet

"Quan vam començar a viure al barri, teníem un supermercat i poca cosa més. En aquest moment hi ha tres supermercats i n'estan fent un altre", posa com a exemple. Però la gran assignatura pendent és el mercat de Volpelleres, que havia d'estar fet ja fa anys però que la crisi va aturar. Ara, la intenció de l'Ajuntament de Sant Cugat és que estigui obert abans d'acabar l'any 2018.

"Tenim equipaments, habitatges i ara falta el comerç", explica Valcarce. L'obertura del mercat espera que suposi una dinamització de tot l'eix comercial, des de l'estació fins a la plaça dels Rabassaires. "En els darrers anys han aparegut comerços en el barri, però hi ha molta oficina que no aporta gaire cosa als veïns", afegeix. "Tenim tres perruqueries, algun negoci de restauració, un o dos forns de pa, la farmàcia... però falten botigues del dia a dia".

"En el futur veiem un barri on podríem tenir-ho tot"

Per Valcarce, seria positiu comptar amb escoles d'idiomes o de música, tenint en compte la gran quantitat de nens i nenes que hi ha al barri; així com amb gimnàs... "En el futur veiem un barri on podríem tenir-ho tot: no caldria sortir per tenir-ho tot a l'abast: botigues, equipaments, escoles...", s'imagina Valcarce.

Un futur que també ha de passar per la consolidació d'un barri que avui en dia encara compta amb promocions en construcció i que ha d'acollir encara centenars de nous veïns. De fet, actualment encara hi ha una dotzena de noves promocions en construcció amb les seves respectives grues.

 

Volpelleres 1

El pròxim gran projecte dels veïns és aconseguir convertir la masia de Can Canyameres en un casal social FOTO: Bernat Millet

Volpelleres en els seus inicis...

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.44.08

Així era el barri de Volpelleres el 2008 FOTO: Cedida

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.45.55

Els cartells de 'En venda' i els carrers buits eren habitual als inicis de Volpelleres FOTO: Artur Ribera

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.48.21

Moltes obres van quedar aturades durant la crisi. Imatge del 2012. FOTO: Artur Ribera

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.49.25

Solars buits i grues a l'any 2012 FOTO: Artur Ribera

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.50.33

Parcs buits a Volpelleres el 2012 FOTO: Artur Ribera

 

 

I ara...

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.53.00

La gent ha omplert el barri, tot i que encara queden per completar obres i promocions FOTO: Bernat Millet

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.54.09

La Festa Major del 2018 va reunir centenars de veïns FOTO: Paula Galván

Captura de pantalla 2018 09 26 a las 9.52.50

Famílies amb nens, principa població de Volpelleres FOTO: Bernat Millet

 
Comentaris

Destaquem