Volpelleres espera el casal a la masia de Can Canyameres

Veïns de Volpelleres fa gairebé deu anys que reivindiquen la Masia de Can Canyameres com un espai de trobada i comunitat

El veïnat de Volpelleres fa anys que reclama la creació d'un casal social i cultural a la masia de Can Canyameres que doni servei al barri. El 2014, l'Associació de Veïns de Volpelleres ja va posar sobre la taula aquesta demanda i han denunciat reiteradament el mal estat de l'edifici, que està tapiat des fa anys. Aquest fet ha obligat l'Ajuntament a executar obres d'urgència per assegurar la seva estabilitat i reduir el risc pels usuaris del parc. Pel que fa al projecte per rehabilitar-la i obrir-la al públic, el Consistori assegura que no hi ha novetats i no en dona detalls.

Ja al 2014 es parlava de convertir la masia de Can Canyameres, datada al segle XVI i l'edifici més antic de Volpelleres, en un centre cívic per un barri en ple creixement i amb pocs espais comunitaris i de trobada. 

Més info: La masia de Can Canyameres, el futur projecte cultural

Set anys després, el govern municipal va obrir un procés participatiu entre el veïnat per tal de definir com havia de ser la masia i quins serveis havia d'oferir, amb el punt de partida que fos un equipament social i cultural. El treball participatiu va acabar i les bases van quedar establertes en un document.

Més info: Els veïns de Volpelleres decidiran el futur de la masia de Can Canyameres

Però el veïnat encara no té cap informació al respecte, com va quedar pal·lès durant el Consell de Barri del Centre Oest d'aquest mes de gener. Alguns veïns van lamentar la manca de transparència i el retard amb aquest projecte. El president del Consell, Francesc Carol, va assegurar que l'Àrea Metropolitana està treballant en la redacció del projecte, però encara sense cap calendari.

Com hauria de ser la futura Masia de Can Canyameres?

A través del procés participatiu impulsat per l'actual govern es va confeccionar un Pla Funcional de la Masia de Can Canyameres, que defineix els usos que tindrà. L'objectiu principal és que sigui un espai comunitari i cultural que combini diferents espais i utilitats per donar resposta a les necessitats del barri. L'edificació suma 726 metres quadrats en dues plantes i es fara una ampliació.

Es va dividir l'equipament en tres futurs espais (de trobada, de reflexió i de creació) i es van establir algunes de les activitats que podria acollir: lleure infantil, espai d'exhibició, bar, aula gastronòmica, sala escènica i polivalent, sales d'asseig, aula de formació, punts de trobada per entitats, sala i taller d'arts visuals, bucs musicals i un espai tecnològic. 

Captura de Pantalla 2023 02 09 a les 10.02.36

Proposta de distribució d'usos i espais

 

Ja en en el Pla Funcional s'anticipa que es tracta d'un procés llarg i que les obres de rehabilitació, una vegada comencin, es poden allargar uns 18 mesos. Segons va explicar el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, el pla preveia dur a terme el projecte l'any 2023, l'execució durant el 2024 i l'inici de les activitats el 2025.

"Estat ruïnós"

A més, Duch lamentava que es van trobar la masia en un estat "ruïnós" per la falta de manteniment i en responsabilitzava els anteriors governs per no haver-hi invertit "ni un euro". En aquest context, l'Ajuntament va impulsar unes obres d'emergència per minimitzar els perill de la construcció, com els desprendiments de la façana principal o de la coberta. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem