La Xarxa Solidària alça la veu contra la "retallada brutal" de l'Ajuntament en cooperació

La Xarxa Solidària de Sant Cugat acusa el govern de Junts i Esquerra de "desmantellar" la política municipal en cooperació i "deixar de banda els més necessitats"

La Xarxa Solidària de Sant Cugat, integrada per una trentena d'entitats, ha alçat la veu contra la "retallada brutal" de l'Ajuntament en matèria de cooperació. Aquest 2024, el pressupost en cooperació de l'Ajuntament de Sant Cugat és de 68.000 euros, mentre que el 2023 va ser 672.000 euros. Una reducció del 90% i que deixa l'aportació en projectes solidaris en el 0,06% dels ingressos propis. Una xifra molt llunyana al compromís històric del 0,7%.

La Xarxa alerta que aquesta retallada obliga a aturar 18 projectes solidaris arreu del món i posa en perill iniciatives com el pis social de Sant Cugat amb el Poble Sahrauí, on acullen infants saharians que necessiten atencions mèdiques urgents. "Amb aquesta retallada, l'Ajuntament deixa de banda els més necessitats, està incomplint compromisos i trenca una tradició de cooperació de 34 anys. Mai havia passat", va denunciar Eduard Unzeta, membre de la Xarxa, durant una roda de premsa conjunta amb les entitats.

Unzeta: "Sembla que la cooperació d'aquest govern és la caritat: si tenim, donem el que ens sobra"

"És una retallada brutal que compromet les possibilitats d'actuació de les entitats", va alertar Unzeta. "Suposa el desmantellament de facto de la política municipal de cooperació, de la qual l’Ajuntament de Sant Cugat havia estat capdavanter. Posa en entredit la vocació solidària i de defensa dels drets humans de l'actual Consistori", exposa la Xarxa Solidària. De fet, apunten que el 1990, l'Ajuntament es va comprometre a destinar el 0,7% dels ingressos propis a cooperació. Una xifra a la qual es va arribar el 1998 i que sempre s'havia mantingut (arribant fins i tot a l'1% en alguns anys). 

Des del govern de Junts i ERC han justificat aquesta retallada per la situació financera de l'administració. Un argument que no accepten: "Sembla que la cooperació d'aquest govern és la caritat: si tenim, donem el que ens sobra. Solidaritat vol dir compromís permanent amb la justícia i els drets humans". A més, recorden que la retallada de les despeses totals de l'Ajuntament se situa en el 12%, molt per sota del 90% aplicat en cooperació. 

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat anuncia un dèficit de "25 milions" que comportarà retallades

A més, la Xarxa avisa que aquesta retallada també comportarà la supressió de la majoria d'activitats de sensibilització que es fan a Sant Cugat, com xerrades en escoles, tallers o actes i commemoracions. 

El missatge al govern de Sant Cugat

"El govern entén la cooperació com postureig o hi ha un compromís real?", es qüestionava Unzeta, que també lamentava la dificultat per establir un canal de diàleg amb alcaldia: "Portem mesos reclamant una reunió". A més, ha recordat que els partits de Sant Cugat, inclosos Junts i Esquerra, es van comprometre abans de les eleccions a augmentar el pressupost en cooperació fins a l'1% dels ingressos propis de l'Ajuntament.

Per tot plegat, reclamen la modificació urgent del Pressupost 2024 de l’Ajuntament, dotant de nou les partides destinades a cooperació fins a arribar al 0,7% dels ingressos propis. A més, sol·liciten que la Xarxa participi en les decisions per distribuir els diners i prioritzar els projectes.

D'Hondures a Malawi

Segons la Xarxa Solidària de Sant Cugat hi ha fins a 18 projectes internacionals que s'hauran de cancel·lar per la retallada de l'Ajuntament. L'ampliació d'una escola a Guinea Bassau, la millora del sistema de salut a Cabo Delgado (Moçambic), la promoció de la igualtat de gènere a zones rurals de Malawi, la lluita contra l'abús sexual infantil a Santa Cruz de la Sierra (Bolívia) o la millora de la infraestructura d'una escola de San Miguel a Portrerillos (Hondures) són alguns dels projectes d'entitats solidàries que s'hauran d'aturar.

A més, també tindrà impacte en iniciatives a Sant Cugat. És el cas del projecte de Sant Cugat amb el Poble Sahrauí, que treballa per millorar la vida dels sahrauís des de 1997 i que el 2008 va obrir un pis a la ciutat per acollir temporalment infants que necessitaven tractaments mèdics urgents. Amb la retallada actual, la continuïtat del projecte està en risc i fa mesos que no poden portar infants que requereixen atenció mèdica urgent. Si la situació no es resol, s'acabaran veient obligats a tancar el pis.

Més info: Sant Cugat acollirà persones malaltes provinents dels camps de refugiats sahrauís

És per tot plegat que la trentena d'entitats de la Xarxa Solidària han alçat la veu i han reclamat al govern municipal de Junts i Esquerra que reverteixi la retallada i "no deixi de banda els més necessitats". Intermón, Amnistia Internacional, Refugees Welcome, Petits Músics del Món, Fundació Iván Mañero, Centre Delàs d'Estudis per la Pau o Enginyeria Sense Fronteres són algunes de les entitats que formen part de la Xarxa.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem