La Xesca s'acomiada després de sis anys d'alternativa juvenil

La Xesca va néixer el 2016, quan un grup de joves va ocupar un espai per obrir un casal autogestionat pels joves santcugatencs

El 27 d'agost de 2016 un grup de joves santcugatencs va ocupar un edifici abandonat de l'avinguda de Cerdanyola. L'objectiu era impulsar un casal autogestionat, obert al barri i al jovent. "Un nou espai alliberat pel jovent santcugatenc" que va prendre forma com a La Xesca. Sis anys després, el col·lectiu anuncia la fi del projecte davant la dificultat per trobar altres espais i patir diversos desallotjaments.

Més info: Ocupen un local a l'avinguda de Cerdanyola per crear un Casal Jove autogestionat

"Ens van dir que no hi havia res a fer, que Sant Cugat mai no seria una ciutat per nosaltres i que les joves treballadores no hi tindríem cabuda. Que havíem de demanar permís per fer ús de l'espai públic. Nosaltres, lluny d'acceptar-ho, vam decidir generar una alternativa i els últims sis anys ha estat el Casal la Xesca", ha destacat l'entitat en el seu comiat a través de les xarxes socials. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Xesca (@la_xesca)

 

La Xesca es va mantenir a l'espai de l'avinguda de Cerdanyola fins al 2019, quan es va desallotjar. L'Ajuntament ho va ordenar davant de els problemes "d'estabilitat estructural de l'edifici". També Sòlvia, propietari de l'immoble, va portar la qüestió als jutjats. Després, el col·lectiu va passar per altres espais ocupats, on també van ser desallotjats. "Sabem que generar alternatives al seu model capitalista els espanta i per això ens van fer fora", denuncien en el seu comiat.

Més info: Els joves de La Xesca protesten pel desallotjament i denuncien que els han "robat"

"Sis anys més tard, és el moment de tancar el projecte. Necessitem agafar forces per seguir endavant", conclou l'entitat, que destaca el paper que ha tingut pel jovent i pel barri de Sant Francesc, obrint-se a entitats i col·lectius diversos i organitzant activitats de tota mena. Un final del projecte que ha coincidit amb el temps amb l'enderrocament del primer edifici que van ocupar, a l'avinguda de Cerdanyola, on s'aixecaran més d'una vintena de pisos.

Més info: Enderroquen l'edifici 'aluminòsic' que va fer famós el moviment juvenil La Xesca

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem