Cas Lubrizol: acaben les restriccions urbanístiques a Can Magí

Les noves llicències urbanístiques i d'activitat a l'entorn de Can Magí estan suspeses en els últims sis anys

El 2015 va entrar en vigor una normativa europea que augmentava la perillositat d'un producte químic i obligava a establir un radi de protecció de 250 metres a les indústries que l'emmagatzemaven. El canvi va afectar Sant Cugat per la presència de Lubrizol, empresa química ubicada a Can Magí. Des d'aquell moment i fins a l'actualitat, no s'han donat noves llicències urbanístiques ni d'activitat al seu entorn. Aquest fet ha provocat queixes d'empresaris de la zona, que van arribar a presentar una demanda contra l'Ajuntament. I és que l'obertura de nous negocis ha quedat paral·litzada durant sis anys.

Més info: Empresaris de Can Magí, contra la presència de Lubrizol per la seva "perillositat"

El 2016, la Generalitat va renovar automàticament la llicència ambiental a la companyia. Davant d'aquesta actuació, l'Ajuntament va obrir la via judicial, ja que considerava que la nova normativa europea suposava un canvi substancial i era necessària una nova evaluació i una nova llicència, en lloc d'una pròrroga automàtica. Sis anys després, ha guanyat la batalla.

Així, Lubrizol haurà de reduir el volum d'un dels químics que utilitza, fet que permetrà desbloquejar l'atorgament de noves llicències. Cal remarcar que l'activitat de l'empresa no havia variat, sinó que un dels productes químics que gestionava, acrilat d'etil, va canviar de categoria per la Unió Europea, obligant a establir un radi de protecció. 

Francesc Duch: "Ben aviat es reduirà el risc d’incident químic i s’eliminaran les restriccions urbanístiques"

"És una notícia que creiem important per Sant Cugat. Els tribunals ens han donat la raó", va destacar el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch. Ara, la Generalitat haurà de tramitar una nova llicència ambiental, que haurà de passar per la reducció de l'emmagatzematge de l'acrilat d'etil. 

"Gràcies a la fermesa de la sentència i la bona predisposició de la Generalitat i de l’empresa, ben aviat es reduirà el risc d’incident químic i s’eliminaran les restriccions urbanístiques i d’activitat que estem patint des de 2016", celebrava Duch, que reconeixia que tot plegat havia "portat greus perjudicis urbanístics i d’activitats a l’entorn de Lubrizol". Així, les tres parts estan en converses i Protecció Civil haurà de validar el full de ruta que es marqui. 

Satisfacció de Junts per Sant Cugat

"És una bona notícia", va destacar Joan Puidomènech, regidor de Junts per Sant Cugat, que va assenyalar que la sentència "invalida la pròrroga de la llicència i la companyia n'hauràn de demanar una nova". Així, es podran "recuperar les activitats al voltant de la indústria".

Puigdomènech va voler posar en valor la tasca de l'anterior govern santcugatenc: "En el mandat anterior vam recórrer una decisió del Departament d’Indústria. L’Ajuntament va saber defensar l’interès de la ciutat, oposant-se a la decisió de la Generalitat més enllà dels colors polítics. Hauria de ser la manera d’actuar sempre".

La història de Lubrizol

Lubrizol és una empresa ubicada a la zona industrial de can Magí que des de fa prop de 50 anys elabora productes químics que s’usen en l’àmbit de l’automoció (lubrificants), en alguns dispositius electrònics o fins i tot en xampús i sabons. La planta va ser construïda l’any 1967 per l’empresa Albus, SA. Al 1997 va ser adquirida per BFGoodrich Chemical Spain, SA i actualment forma part de Lubrizol Advanced Materials Manufacturing Spain, integrada dins del grup Berkshire Hataway.

Més info: Feijen, director de Lubrizol a Sant Cugat: "No hi ha un risc pels veïns del voltant"

Al juny de 2015 va entrar en vigor un canvi en la normativa europea sobre l’ús de productes químics en la indústria. Aquest canvi va suposar que, tot i que Lubrizol no havia canviat cap dels seus processos de fabricació, el perímetre de restricció de noves activitats que hi ha al voltant de l’empresa es va ampliar fins als 225 metres. La normativa estableix que dins d’aquest perímetre no es poden atorgar noves llicències per realitzar activitats que suposin espais de pública concurrència.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem