Divisió entre els veïns per la pavimentació del Bosc de Volpelleres

Millorar l'accessibilitat i integrar el bosc al barri va ser "una de les primeres reivindicacions" de l'Associació de Veïns de Volpelleres, però el canvi genera malestar entre diferents usuaris

El Bosc de Volpelleres està vivint una transformació durant aquest final d'estiu, ja que s'hi estan realitzant obres per tal de fer-lo més accessible a tothom, així com al pas dels vehicles de manteniment i emergències i alhora garantir la seva cura i conservació. Per aconseguir-ho, el projecte preveu la pavimentació i adequació de 1.150 metres dels 1.500 que té el camí del bosc.

Més info: El Bosc de Volpelleres estarà tancat dues setmanes per obres de pavimentació

Aquesta transformació al Bosc de Volpelleres ha generat molt de debat i controvèrsia, ja que, si bé és cert que des de l'Associació de Veïns de Volpelleres expliquen que va ser una de les seves "primeres reivindicacions", hi ha diferents usuaris de la zona que han mostrat el seu descontentament amb el fet que es pavimenti gran part del bosc.

Descontentament

És, per exemple, el cas de Juan Camacho, un lector del TOT Sant Cugat i veí de Volpelleres que va esciure una carta sobre el tema: "Sento que un racó que era gairebé verge deixa de ser-ho", es lamenta Camacho al TOT. A més, el lector es mostra desconcertat: "Una cosa que era maca l'han espatllat, i no entenc el perquè", diu. L'argument principal per realitzar aquesta obra és el de millorar l'accessibilitat a la zona, la qual cosa no convenç a Camacho: "Si volen millorar l'accessibilitat, es pot fer d'una manera més delicada", afegeix.

La seva carta va generar rebombori a les xarxes socials, i diferents usuaris van respondre: "Per veure natura ofegada ja tenim Barcelona, deixeu en pau Sant Cugat i la natura que sobreviu als vostres capricis mesquins", deia per exemple Jordi Fand. Un altre dels comentaris deia: "Totalment d'acord, quina necessitat hi ha en encimentar el bosc? Trepitjar la terra, notar els desnivells, és que això no es valora?".

En definitiva, molts usuaris van mostrar el seu malestar i descontentament, a través de les xarxes socials.

Fer un bosc més accessible, una llarga reivindicació

Tal com explica Alberto Valcarce, president de l'Associació de Veïns de Volpelleres, en la redacció del projecte de les obres del Bosc de Volpelleres hi havia diferents agents implicats: d'una banda l'AMB, qui se n'ha responsabilitzat, i de l'altre la mateixa associació de veïns, representants de la plataforma Volpelleres Viu, i dels centres educatius IES Leonardo da Vinci i Escola Pins del Vallès: "Va ser un projecte consensuat", diu Valcarce.

Per tal de rebatre els arguments dels qui estan descontents amb la pavimentació del Bosc de Volpelleres, el president de l'associació de veïns assegura que "el projecte pretén cuidar el bosc i que hi hagi una correcta preservació", a més d'afegir que "cal garantir l'accessibilitat de Bombers i altres serveis d'emergència per si crema el bosc." D'altra banda, Valcarce defensa que "quan es parla de pavimentar la gent es posa les mans al cap, però no parlem de posar formigó, sinó sauló, que està integrat per materials naturals i que ja s'ha utilitzat per pavimentar altres parcs naturals."

A més, Alberto Valcarce explica al TOT Sant Cugat que aquesta obra és "de les primeres reivindicacions que va fer l'Associació de Veïns de Volpelleres", i que "parlem de bosc, però en termes urbanístics la part que es pavimenta és parc. La part del bosc no es toca", diu.

Una intervenció "molt necessària"

Des de l'Ajuntament de Sant Cugat la posició és que es tracta "d'una intervenció molt necessària", tal com assegura Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Habitatge, Sostenibilitat, Via Pública i Benestar Animal. "La setmana passada vam fer una visita d'obres, vam veure la proposta i el projecte i vam poder comprovar que és molt respectuós amb l'entorn", apunta Duch.

A més, també argumenta que "la intervenció és per millorar l'accessibilitat, al mateix temps que millorem la seguretat".

Els detalls del projecte

Cal destacar que serà l'AMB qui s'encarregarà de la conservació del bosc, i també s'ha encarregat de redactar el projecte de l'obra, que consisteix a eixamplar i condicionar el camí natural que ja existeix dins el bosc per tal que sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda i per permetre el pas dels vehicles de manteniment i emergències.

De fet, 1.150 metres dels 1.500 que té el camí natural del bosc, s'eixamplen fins a 3,5 metres per permetre el pas de camions de bombers, mentre que en la resta de tram, l'objectiu és garantir una amplada de 2,5 metres. A més, en el recorregut s'hi col·loca paviment sauló, amb l'objectiu de guanyar en comoditat, i se suavitza el desnivell en alguns trams. Així, el Bosc de Volpelleres passa a formar part de la Xarxa de parcs metropolitans de l'AMB.

Aquests treballs van a càrrec de l'empresa Ambitec Servicios Ambientales Sau i tenen un pressupost de prop de 650.000 €.

 

 
Comentaris

Destaquem