El Suprem deixa definitivament Torre Negra fora del Parc Natural de Collserola

El tribunal ha desestimat un recurs de l'Ajuntament i de la Generalitat contra una sentència del TSJC

Una sentència del Tribunal Suprem (TS) de data del 9 de febrer del 2016 ha deixat Torre Negra i les reserves naturals de la font Groga i de la Rierada-Can Balasc definitivament fora del Parc Natural de Collserola. La sentència arriba després que l'Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat de Catalunya posessin un recurs a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El 2010 es va incloure aquest espai dins del parc natural, però el 2014 el tribunal català el va excloure de la protecció. 

La sentència recull que Torre Negra no té les característiques necessàries que marca la llei espanyola de Patrimonio Natural y de la Biodiversidad, ni per la d'Espais Naturals d'àmbit català. Segons el text "l'espai no té elements naturals representatius, singulars, fràgils, amenaçats o d'especial interès ecològic, científics, paisatgístic, geològic o educatiu".

El TS ha desestimat els recursos de les dues administracions i ha confirmat la sentència del TSJC assegurant que l'àmbit de Torre Negra no compleix les característiques per ser considerada reserva que formi part del Parc Natural. La sentència critica "l'actitud i comportament" de les administracions demandants a considerar que primer van adduir motivacions urbanístiques per preservar el desenvolupament urbanístic de la zona, després a raons territorials i finalment han apel·lat als seus valors ambientals "quan l'existència d'aquests resultaria encara més evident anys després quan s'esgrimissin indegudament aquelles altres". 

En aquest sentit, critica les "contradiccions" de les dues administracions sobre quins són els valors de Torre Negra i insisteix a preguntar-se per què no es van intentar protegir prèviament les característiques ambientals de la zona "si aquestes eren tan evidents i manifestes com ara sostenen". El jutge planteja també "seriosos dubtes sobre el rigor dels informes emesos per l'administració" a l'hora d'aprovar la seva inclusió al Parc Natural de Collserola.

Per últim, el TS confirma que l'Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat han de fer front a les costes processals, aportant 3.000 euros més IVA cadascuna.

Podeu mirar la sentència. 

L'Ajuntament reafirma que Torre Negra no s'urbanitzarà

De la seva banda, l'Ajuntament ha reiterat que Torre Negra seguirà essent sól no urbanitzable i ha lamentat la decisió del Suprem. Podeu llegir el posicionament del tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem