L'EMD de Valldoreix aprova un nou projecte per Baixador amb retrets per la "mala gestió"

Crítiques i retrets sobre la gestió de la urbanització de l'avinguda Baixador han centrat l'última junta de veïns del mandat a l'EMD de Valldoreix

La Junta de Veïns de Valldoreix ha aprovat un nou projecte d'urbanització de l'avinguda Baixador –el tram 3, entre el carrer d'Eivissa i el passeig de la Mariscota– aquest dijous, 18 de maig, amb el vot a favor de Junts i l'abstenció de l'oposició (ERC, PSC, CUP i Ciutadans), i després d'invalidar el projecte aprovat el desembre de 2022 per diferents incompatibilitats localitzades per l'arquitecte municipal i un toc d'atenció per part de la Diputació pel que fa a seguretat jurídica. 

Més info: Un comiat de mandat agredolç en la darrera Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix

L'oposició ha estat crítica amb la "mala gestió" del projecte, dirigint-se a la representant de Junts per Valldoreix, Susana Herrada. En aquest sentit, han apuntat que el toc d'atenció de la Diputació ha estat el que ha propiciat aquests canvis al projecte per tenir una millor seguretat jurídica.

El representant de la CUP, Ferran Margineda ha considerat que les coses s'han fet "amb molta pressa i poca precisió" i, per la representant del PSC, Susanna Casta la manera en què s'ha procedit els ha fet quedar en "ridícul": "Hem de deixar de fer les coses tan malament, no donem una bona imatge". Tant Casta com el representant d'ERC, Jaume Sanmartí, han comentat al president Josep Puig que "no hauria d'haver cedit la competència de l'avinguda Baixador a Herrada".

Susana Herrada s'ha defensat davant les crítiques: "No crec que estem fent el ridícul, tornaria a fer el mateix. La Diputació ens va recomanar retirar el projecte per seguretat jurídica i l'amenaça d'un contenciós. No hi ha inseguretat jurídica cap a la meva persona, en tot cas els perjudicats serien els veïns, perquè el projecte encara s'endarreriria més".

També ha reconegut que hi ha coses que no s'han fet bé, i especialment s'ha dirigit als veïns amb unes disculpes: "L'error més important és que no teníem un acord per escrit amb l'anterior equip de govern, i en aquests quatre anys tampoc ho hem aconseguit; un altre error. Esperem que qui governi a partir de juny, ho assoleixi".

Darrer ple del mandat a l'EMD de Valldoreix. Foto: TOT

Darrer ple del mandat a l'EMD de Valldoreix. Foto: TOT

Causes de l'anul·lació i presentació d'un nou projecte

El 22 de desembre de 2022 el Ple de la Junta de Veïns de Valldoreix va adoptar l'acord d'aprovació inicial del projecte d'urbanització de l'avinguda Baixador, una demanda històrica per part del veïnat. Tanmateix, la seva aprovació va incloure el termini d'un mes per exposar l'expedient a informació pública i donar l'opció de presentar al·legacions; gairebé va haver-hi una trentena que van ser revisades per l'arquitecte municipal, qui va decretar la necessitat de considerar un nou projecte per l'adaptació d'algunes propostes referents a entrades de vehicles o zones d'aparcament, que requereixen un nou plantejament d'urbanització. D'aquesta manera, la Junta de Veïns ha considerat obsolet el projecte aprovat.

Més info: ERC-MES, PSC i CUP-PC fan un pas al costat amb el projecte del Baixador, cansats de canvis

Així doncs, a causa de la nul·litat del projecte, no es respondrà a les al·legacions formulades i, una vegada aprovat el nou projecte amb les pertinents modificacions i tenint en compte les al·legacions, es tornarà a obrir un període d'un mes per exposar el tràmit a informació pública. La Junta es compromet a notificar l'estat de tramitació del projecte als interessats que han presentat al·legacions i a les companyies titulars dels serveis afectats. Una vegada passat el període d'informació, es procedirà a aprovar definitivament el projecte.

Tot i ser una actuació integrada totalment en l'àmbit territorial de l'EMD de Valldoreix, està previst que formi part d'una actuació global més àmplia que beneficiarà la relació urbana entre Valldoreix i els barris de Mira-sol i de Mas Gener de Sant Cugat. Per aquest motiu i la present col·laboració entre l'EMD i l'Ajuntament, tant econòmica com de gestió, l'actuació està inclosa en el programa d'actuacions del Pla de mobilitat urbana de Sant Cugat amb prioritat alta.

Reducció del pressupost

Pel que fa a la nova proposta ha comportat una reducció del pressupost inicial destinat al projecte; finalment es destinaran 4.581.177,83 € i les obres estan previstes per un termini de 20 mesos. El projecte –que ocupa una superfície de 22.583 m3 i comprèn un tram de 1.380 m de longitud– parteix dels objectius generals i criteris del projecte redactat inicialment per l'Ajuntament de Sant Cugat, on les prioritats resideixen en la creació d'un eix verd a l'espai urbà prioritari pel vianant, limitant la circulació dels vehicles a l'ús exclusiu dels veïns del carrer.

Amb intenció de reduir el pressupost s'ha vist reduïda la superfície de parterres, d'arbrat i de jardineria arbustiva, a més d'una reducció de la superfície de reg, de l'alçària de les columnes d'il·luminació a la mínima necessària i del mobiliari urbà al mínim obligatori. També s'ha decidit suprimir del projecte la creació d'una àrea de jocs a la zona verda de la cruïlla del passeig del Nard. En aquest sentit, es tindrà en consideració el disseny d'aquest espai i es proposarà per part del consistori un ús més adient a les característiques i a la singularitat de la cruïlla.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem