En marxa una aplicació per dibuixar en 3D els carrers i agilitzar la gestió urbana

Es tracta d'una prova pilot que ja ha començat amb el carrer de Barcelona i anirà ampliant-se per tota la ciutat

Sant Cugat ha incorporat el City Information Modeling (CIM) en la seva gestió de la via pública tal com ha presentat, aquest dimarts 15 de novembre l'alcaldessa, Mercè Conesa, durant la celebració de l'Smart City Expo Wolrd Congress, que se celebra entre el 14 i el 16 de novembre a Fira Barcelona.

Es tracta d'una prova pilot que, de moment, s'ha aplicat al carrer de Barcelona. Aquest, tal com explica un dels responsables del projecte Miquel Borràs, pretén "encaminar el concepte d'smart city cap a un altre paradigma. I aquest passa per tenir les ciutats modelades, no només en 3D sinó incorporant la tecnologia BIM, que és el Building Information Modeling".

El BIM consisteix en modelar les ciutats, carrer a carrer, amb tot tipus d'informació. Quants arbres hi ha, quants fanals, quanta estona s'encenen i quant gasta cada fanal, les avaries que registren, tenir un control de la instal·lació que va per sota terra, com pot ser la de llum, aigua i gas.

Aquesta informació podria ser de molt interès per als ciutadans, però sobretot per l'administració per tal de poder controlar i gestionar millor tots els aspectes municipals d'urbanisme. Per això mateix, Borràs considera que amb un sistema com aquest, en cas que es pengés tot al núvol i els ciutadans ho poguessin consultar, "els faríem més partícips dels problemes i les decisions que es puguin prendre en aquest sector".

En aquest sentit, Cristina Paraira, tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, ha afirmat que l'objectiu del Consistori "és anar ampliant a tota la ciutat aquest projecte".

A banda d'aquest projecte d'informació urbanística, Sant Cugat també ha presentat el Living Lab, situat a la Biblioteca Municipal Miquel Batllori de Volpelleres.

En aquest cas, el punt fort d'aquest espai, és el fet que fomenta la creació col·laborativa i la participació ciutadana. I és que tal com ha explicat un dels seus impulsors, gràcies al Living Lab, molts ciutadans han pogut aprendre coses a través dels coneixements d'altres persones i de posar-los en comú a l'hora d'executar un projecte. Ja fos fer un cotxe de fórmula 1 o un barco amb tota la família. 

Tot i que en aquest congrés, Sant Cugat ha presentat aquests dos projectes, el cert és, que en els darrers anys han estat molts els projectes innovadors i de ciutat intel·ligent pels que ha apostat el municipi. En aquest sentit, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha destacat que "Sant Cugat ha avançat molt pel que fa a la smart city i ho ha fet d'una manera molt planificada i treballant en diversos aspectes". De fet, tal com ha apuntat Conesa, Sant Cugat "és un referent de les smarts cities".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem