La Mirada segueix endavant al Bosc de Volpelleres

La previsió és que l'edifici de La Mirada entri en funcionament al curs 2023-24

La construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres segueix endavant. La previsió del govern és iniciar les obres al primer trimestre de 2022 i que el nou edifici entri en funcionament al curs 2023-2024, set anys després de la posada en marxa de l'escola en mòduls prefabricats.

Les famílies comencen a veure una llum al final del túnel, després d'anys de retards. Mentrestant, entitats ecologistes obren la porta a accions legals per aturar el projecte, ja que entenen que atempta contra el valor ambiental de l'entorn natural. En aquest sentit, però, des de l'Ajuntament fan una puntualització: "El bosc de Volpelleres no és tal, sinó que té una catalogació de Parc i per tant és el Parc metropolità del Bosc de Volpelleres".

Llum verda

La Comissió Territorial d'Urbanisme ha donat llum verda a la modificació urbanística que va impulsar l'Ajuntament de Sant Cugat per tirar endavant l'escola. Una aprovació que arriba després que l'Oficina Tècnica d'Avaluació Ambiental del Departament de Territori emetés un informe desfavorable a la construcció del centre. Però des del govern santcugatenc asseguren que no es tracta d'un informe vinculant.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, s'ha mostrat molt satisfeta per haver superat aquest "escull" i ha destacat que el calendari previst es manté.

Més info: Pas endavant per la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres pel 2023

El següent pas és que la Comissió d'Urbanisme de Catalunya certifiqui definitament la proposta. Un pas que, segons el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Francesc Duch, és un "tràmit". Mentrestant, l'Ajuntament ja ha encarregat petites modicicacions al projecte executiu del nou edifici de La Mirada per adaptar-se a l'espai. La previsió és poder ensenyar el projecte definitiu a la comunitat educativa a finals de febrer.

Camí de retards i esculls

La construcció de l'edifici de La Mirada ha patit diversos retards i alguns infants passaran tota la seva etapa d'escolarització en els mòduls prefabricats actuals. El centre es va posar en funcionament el 2016 i des de llavors funciona en barracons.

 

L'últim retard es va produir per la negativa de Protecció Civil a permetre la construcció de l'edifici a l'espai plantejat per l'anterior govern, ja que es trobava en les franges de protecció de les vies del tren. Això va obligar l'actual govern a iniciar una nova modificació urbanística, que ara s'ha aprovat definitivament.

Una ubicació polèmica

La ubicació de La Mirada al Bosc de Volpelleres ha provocat les queixes d'associacions ecologistes i veïns del barri. De fet, l'Associació per la Defensa i L'Estudi de la Natura es planteja iniciar accions legals per aturar la construcció, ja que entenen que es posa en risc els valors ambientals de l'entorn.

Més info: Recullen signatures contra la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres

"L'escola i el bosc són compatibles. El projecte és molt bo per la ciutat i per Volpelleres", ha defensat la regidora d'Educació, Pilar Gorina, que ha destacat que els infants gaudirant d'un entorn "privilegiat".

En aquest sentit, Francesc Duch ha assegurat que el projecte està concebut de manera "sostenible" i integrat amb el bosc per minimitzar l'impacte. A més, l'Ajuntament defensa que l'espai on s'ubicarà és principalment una pineda d'uns 20 o 30 anys d'antiguitat, ja que abans eren camps de conreu.

la mirada bosc volpelleres

Espai que ocuparà l'escola en una imatge de satèl·lit de 1981 FOTO: Google Earth

Finalment, recalquen el seu compromís a eliminar les reserves de terrenys del Bosc de Volpelleres destinades a equipaments i no fer-hi més actuacions.

Treball de convenciment

L'Oficina Tècnica d'Avaluació Ambiental del Departament de Territori va assenyalar que l'Ajuntament no va estudiar a fons possibles ubicacions alternatives. Des del govern de Sant Cugat defensen que "físicament no hi ha terrenys ni aptes ni adequats per emplaçar el nou centre escolar que siguin una alternativa viable". És per això que durant els últims dies s'han posat en contacte amb els membres de la Comissió d'Urbanisme per tal que aprovessin la proposta, cosa que finalment ha passat.

"Aquesta és la millor opció per ubicar l'escola La Mirada", ha assegurat Mireia Ingla, que ha defensat que és una "prioritat" pel govern. A més, ha insistit que l'afectació al Bosc de Volpelleres serà "mínima".

A més, ha recalcat la necessitat que Volpelleres compti amb aquest centre escolar: "No volem una ciutatamb barris perifèrics que no puguin tenir serveis. Volem barris vertebrats i cohesionats".

Una escola integrada amb l'entorn

projecte escola la mirada

Projecte de l'escola

la mirada sant cugat 38 800x400

Projecte de La Mirada

La proposta d'edifici, pendent de petites modificacions, contempla un edifici compacte on les pistes de joc estaran a la coberta, per reduir la superfície ocupada. El projecte contempla que que tots els espais lliures d'edificació s'integrin mitjantçant arbrat, vegetació i materials dels paviments exteriors amb l'espai de parc del bosc.

 
Comentaris

Destaquem