Uns nius d'oreneta podrien endarrerir una promoció d'habitatges a Santiago Rusiñol

De totes maneres, la promotora encara no té el permís urbanístic per iniciar les obres, i no creuen que la presència dels nius arribi a afectar a la construcció dels habitatges

L'edifici del número 22 del carrer de Santiago Rusiñol serà objecte en els pròxims mesos d'una remodelació completa que acabarà amb la construcció de 9 habitatges i un local comercial. Ara bé, aquesta promoció podria veure's afectada per la presència de nius d'oreneta sota la teulada de l'edifici, ja que aquests estan protegits per llei. En aquest sentit, per iniciar qualsevol acció que impliqui la retirada o la destrucció d'aquests nius, cal demanar permís al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que després d'analitzar el cas, el dona o no.

Cal destacar que el fet que s'atorgui o no el permís té molt a veure amb el període que les orenetes són a Catalunya. Aquests ocells solen arribar al país entre el març i l'abril, quan habiten els nius, i no marxen fins que arriba el fred, a mitjans de tardor. Per això, el Departament de Territori i Sostenibilitat no sol concedir el permís per retirar aquests nius durant aquest període, la qual cosa podria endarrerir l'inici de les obres en aquest edifici del carrer de Santiago Rusiñol.

 
L'edifici on ha de començar la promoció d'habitatges i hi ha nius d'oreneta. FOTO: Ferran Mitjà

L'edifici on ha de començar la promoció d'habitatges i hi ha nius d'oreneta. FOTO: Ferran Mitjà

Tal com asseguren els Agents Rurals al TOT, han rebut un avís sobre aquest cas, i ja han parlat amb l'Ajuntament i la promotora sobre la qüestió. "No podrien començar a construir fins a la tardor", diuen els Agents Rurals. Cal recordar que fa uns dies, un veí de Sant Cugat ja va ser denunciat per retirar nius d'orenetes del seu edifici.

Més info: Denunciats per retirar nius d'oreneta sense permís a Sant Cugat

Encara no tenen la llicència urbanística

De totes maneres, la possibilitat que la presència d'aquests nius d'oreneta endarrereixi l'inici de les obres encara no entra a escena. I és que la promotora, Rusiñol 22, ha confirmat al TOT Sant Cugat que encara no té la llicència urbanística pertinent per poder iniciar-les. Així, un cop l'Ajuntament concedeixi aquest permís d'obres, sí que hi hauria el condicionant dels nius d'oreneta, però des de la promotora diuen no estar preocupats. Asseguren que, tenint en compte el ritme del consistori entregant llicències urbanístiques, difícilment aquesta arribarà abans de la tardor. I, de fet, a partir d'aleshores i fins a la primavera següent, el Departament de Territori i Sostenibilitat sí que sol donar els permisos per retirar nius d'oreneta.

La llicència d'obres enfada a la promotora

Des de l'Ajuntament expliquen també que l'entrega o no de la llicència urbanística no té res a veure amb la presència de nius d'oreneta i que, en tot cas, serà cosa de la propietat fer el que cregui convenient quan li sigui atorgada aquesta llicència. Cal destacar que Rusiñol 22 es queixa de la demora que arrossega el consistori en l'entrega d'aquestes llicències, que com ja va explicar el TOT, actualment és d'un temps mitjà de 445 dies. Un temps que l'Ajuntament s'ha compromès a reduir.

 

 
Comentaris

Destaquem