Pas endavant perquè el 30% dels nous habitatges siguin protegits

Una mesura encaminada a contrarrestar l'elevat preu de l'habitatge a Sant Cugat del Vallès

La modificació urbanística que ha de garantir que el 30% dels habitatges de les noves promocions de Sant Cugat es dediquin a habitatge protegit ha fet un pas més i ha estat aprovada provisionalment pel Ple Municipal, pas previ a l'aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya. La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor del govern del PDeCAT, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i els regidors no adscrits Xavier Cortés i Dimitri Defranc

Més info: El Ple acorda que el 30% dels habitatges de nova construcció siguin protegits

L'objectiu és augmentar l'habitatge protegit de Sant Cugat, que registra un dels preus més elevats de tot el país tant pel que fa al lloguer com a la compra. La modificació també ha de permetre la compra de blocs d'habitatges que estiguin a punt de ser adquirits per fons d'inversió o un únic propietari per dedicar el 30% a habitatge protegit. També quan es tirin a terra cases antigues del centre de la ciutat per fer nous blocs, els propietaris hauran de fer un 30% de pisos protegits.

En el cas que els promotors privats tirin endavant el 30% dels pisos protegits de noves construccions, aquests podran ser de venda o de lloguer, però amb les condicions de preu i la llista d'usuaris de Promusa. En cas que l'Ajuntament de Sant Cugat sigui l'encarregat de fer-ho, el compromís és que siguin sempre de lloguer.

Amb dubtes

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, ha reivindicat que es  tiri endavant el més ràpid possible aquest projecte: "Cada vegada que ho allarguem, deixem el mercat sense pressió per fer més habitatge protegit". Tot plegat, està pendent també d'una modificació de la llei de la Generalitat de Catalunya i de la reacció de grups promotors, que podrien portar la mesura als tribunals.

La portaveu de CUP-PC, Núria Gibert, ha qualificat el projecte de tímid i ha mostrat alguns dubtes. Entre altres s'ha qüestionat si els habitatges protegits que facin els promotors privats seran de lloguer o de compra i com es fixarà el preu: "L'aposta ha de ser de lloguer sí o sí. Els preus del lloguer hem vist unes xifres que, tot i que diuen són protegides, sobrepassen el salari mínim i no tenen res de protegits".

Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, ha reclamat poder tirar endavant la modificació urbanística per no perdre oportunitats en pròximes construccions si s'endarrareix la seva aprovació. A més, ha destacat que s'ha deixat la porta oberta per si, en un futur, es pot ampliar el percentatge del 30% d'habitatges de noves promocions que s'han de destinar a habitatge protegit.

"Anirem directe als jutjats"

"La proposta considerem que és de mínims i voldríem interferir en les llicències d'obres. El 5% d'habitatge protegit que volem assolir és escàs i amb la proposta que fem arribarem al 2%", ha lamentat la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana.

Pere Soler, del PSC, s'ha mostrat favorable a la iniciativa: "Qualsevol mesura que potencii l'habitatge a la nostra ciutat l'havíem de tirar endavant. Ens podem equivocar o no, però hem de ser agosarats en matèria d'habitatge, que és una de les principals preocupacions de la ciutat".

En canvi, des del PP, Álvaro Benejam ha criticat aquestes mesures "d'intervenció en el mercat privat" i ha lamentat que no s'hagin atès les al·legacions dels grups promotors i constructors: "Creiem que les al·legacions poden tenir raó. Entenem que en aquests moments, si ho aprovem, anirem directes a un contenciós administratiu als jutjats".

Alguns canvis

La proposta de l'Ajuntament ha rebut diverses al·legacions en els últims mesos, algunes del sector promotor i constructor, com l'Associació de Constructors i Promotors de Catalunya o el Sabadell Real State, que en la seva gran majoria han estat rebutjades per l'Ajuntament.

També ERC-MES va reclamar algunes modificacions, que l'Ajuntament ha estimat en part. Entre altres, garantir el reallotjament de llogaters en casos de grans rehabilitacions d'edificis, ampliar el dret de tanteig i retracte en casos de grans rehabilitacions per dedicar el 30% dels pisos a habitatge protegit o evitar grans concentracions d'habitatge públic en àrees petites.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem