Promusa negocia la recuperació d'uns terrenys a La Floresta per habitatge protegit

L'Ajuntament de Sant Cugat injectarà 2,1 milions d'euros a Promusa per compensar les pèrdues de l'empresa municipal d'habitatge

L'empresa municipal d'habitatge de Sant Cugat, Promusa, ha iniciat negociacions amb l'Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (Impsol) per recuperar uns terrenys de La Floresta per habitatge protegit.

Es tracta d'uns terrenys ubicats a l'avinguda Verge de Montserrat, a tocar de la plaça del Centre. L'Impsol gestionava les parcel·les des del 2013, a través d'un acord amb Promusa, que necessitava liquiditat i va rebre uns diners a canvi. Ara, la voluntat de la societat d'habitatge de Sant Cugat és recuperar-los i ha obert les converses per aconseguir-ho.

La construcció de pisos protegits a l'avinguda Verge de Montserrat es va trobar amb l'oposició veïnal, que van denunciar que suposaria un impacte ambiental i urbanístic per La Floresta. A més, criticaven que seria una promoció de venda. El projecte va quedar aturat el 2013.

Més info: Malestar dels florestans pels futurs pisos de Promusa

El govern santcugatenc obre la porta a permutar els terrenys a una altra ubicació per impulsar una promoció d'habitatge públic de lloguer.

Injectar diners a Promusa

Perquè Promusa pugui recuperar els terrenys serà necessària l'aportació econòmica de l'Ajuntament. De moment, el Ple Municipal va aprovar un endeutament de sis milions d'euros de l'Ajuntament (amb els vots a favor del govern d'ERC, PSC i CUP; l'abstenció de Junts per Sant Cugat i el vot en contra de Ciutadans).

2,1 milions serviran per una ampliació de capital de Promusa, perquè pugui fer front a les seves necessitats de finançament. Segons el tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, la pandèmia ha provocat una davallada d'ingressos per l'empresa municipal d'habitatge: 480.000 euros menys en habitatge, 1 milió d'euros menys pel no cobrament de les zones verdes i blaves i un desajust de 500.000 euros de tresoreria.  "Proveïm l'empresa municipal, que no pot entrar en fallida, perquè llavors la responsabilitat és de l'Ajuntament", afegia.

I els 3,9 milions?

Els 3,9 milions restants, per ara, no s'utilitzaran. "Queden a l'expectativa per si serviran per la recompra (dels terrenys de La Floresta) o per alguna altra cosa. Un cop es tanquin les negociacions amb l'Impsol, se sabrà quines parcel·les es recuperaran, quant costarà i com es pagaran. 

Des de Junts per Sant Cugat, Carles Brugarolas va insistir en qüestionar sobre on aniran a parar aquests 3,9 milions d'euros.

El "forat negre" de Promusa

Ciutadans es va mostrar molt crític amb la gestió de Promusa i va parlar d'un deute milionari: "És un forat negre de recursos públics i una agència de col·locació". El portaveu, Aldo Ciprián, va apuntar que l'empresa és "insostenible" i que els 2,1 milions d'euros que ara s'injectaran no serviran de res. "Seran per pagar salaris i proveïdors", afegia.

A més, el partit taronja també va posar en dubte la tasca de Promusa a Sant Cugat: "La ciutadania no percep cap benefici de Promusa, no hem vist els fruits de la seva activitat".

Unes afirmacions que van respondre des del govern i de Junts per Sant Cugat. "Promusa ha beneficiat els joves que han pogut gaudir durant cinc anys d'un pis, a la gent gran o a les persones necessitades. No ha de ser una empresa que guanyi diners, sinó que presti un servei social", va argumentar Pere Soler.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem