Llum verda de la Generalitat a la modificació per preservar l'àmbit de Torre Negra

El Tribunal Suprem ha tumbat les dues anteriors modificacions que van convertir Torre Negra en àmbit no urbanitzable

La Comissió de Política Territorial i d'Urbanisme de Catalunya ha emès un informe favorable a la modificació del Pla General Metropolità impulsada per l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per preservar l'espai natural de Torre Negra. El passat mes de març, l'Ajuntament va classificar les prop de 167 hectàrees del sector com a sòl no urbanitzable amb l'objectiu d'evitar la construcció de centenars de pisos a l'entorn del camí de Can Borrell. Tot i això, propietaris de Torre Negra ja van anunciar que tornarien a portar als jutjats aquesta modificació.

És la tercera vegada que Sant Cugat intenta protegir aquest espai a tocar de Collserola, després que el Tribunal Suprem hagi tombat els dos anteriors intents de preservar el sector el 2003 i 2012. "Amb tota la legitimitat hem definit Torre Negra com un espai lliure d'edificació", ha explicat al TOT el conseller de Territori i anterior tinent d'alcalde d'Urbanisme de Sant Cugat, Damià Calvet. Per aprovar definitivament la modificació i que els terrenys siguin declarats no urbanitzables només falta la signatura del mateix conseller. Després, caldrà veure si aquesta tercera modificació resistirà l'escrutini judicial.

L'àmbit de Torre Negra té una superfície de 167 hectàrees i fa anys que Ajuntament i propietaris estan enfrontats judicialment: el primer vol preservar l'espai i els segons asseguren que tenen drets adquirits. El debat s'origina perquè la zona estava classificada com a sòl urbanitzable no delimitat en el PGM del 1976 i, posteriorment, l'Ajuntament de Sant Cugat els va convertir en no urbanitzables per assegurar la seva protecció. Des de l'última sentència del Tribunal Suprem, l'àmbit és de sòl no urbanitzable, però l'Ajuntament va activar una suspensió de llicències per evitar qualsevol activitat.

Precisament, l'associació de propietaris de Torre Negra ha tornat a insistir que, en cas que l'Ajuntament no permeti construir en aquesta zona, hauran de percebre una indemnització. Una situació que nega Damià Calvet:  "Els propietaris consideren legítimament que se'ls ha de compensar econòmicament i nosaltres, com a administració, creiem que no hi ha indemnització possible. No era un sol amb aprofitaments definitius, sinó que s'havien de programar".

Així, Sant Cugat culmina el tercer procés urbanístic impulsat per protegir l'àmbit de Torre Negra. Ara s'obrirà el procés judicial amb els propietaris i caldrà veure quina és la decisió final dels tribunals. Des de l'Ajuntament sempre s'han mostrat optimistes i han assegurat que mai es construirà cap pis a l'àmbit de Torre Negra.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem