Sant Cugat evitarà la construcció d'habitatges unifamiliars a Can Cortés

L'Ajuntament de Sant Cugat vol preservar una finca de 14 hectàrees on es volien construir més de 40 habitatges unifamiliars

L'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat els tràmits per evitar la construcció d'una quarantena d'habitatges unifamiliars en una àrea de gairebé catorze hectàrees en una zona boscosa de Can Cortés (Les Planes), a Collserola. L'objectiu és transformar el sòl en no urbanitzable. L'anterior govern municipal va definir una proposta per compensar els propietaris de les finques amb habitatges de la nova promoció de l'avinguda de Torreblanca, però l'actual govern prefereix separar les dues operacions. 

Així, el Ple Municipal va aprovar l’avanç de la modificació puntual del Pla General Metropolità, un primer pas per convertir els terrenys en no urbanitzables. Tot i això, la proposta de moment no inclou cap valoració econòmica de la compensació que hauran de rebrer els propietaris de les finques de Can Cortés. Uns propietaris que fa anys que esperen que es resolgui aquest tema, ja que fa temps que l'Ajuntament va suspendre les llicències urbanístiques.

Les parcel·les estan classificades com a sòl urbà d’edificació aïllada unifamiliar. Segons l'Ajuntament, el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge de Collserola contempla la protecció d'aquest espai, degut a l'elevat estat natural de conservació i la seva funció connectora entre espais del Parc Natural.

Duch: "Té com a objectiu iniciar els tràmits per garantir la preservació d’aquest espai de Collserola"

"Té com a objectiu iniciar els tràmits per garantir la preservació d’aquest espai de Collserola", va emfatitzar el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch. A més, ha insistit que la "propietat és plenament conscient" de la voluntat de l'administració de no construir en aquesta zona i que ja s'han iniciat les converses per arribar a un acord sobre la compensació.

En el ple municipal de setembre, Joan Puigdomènech (Junts per Sant Cugat) va coincidir en la necessitat d'evitar la construcció d'una nova promoció a Can Cortés, tot i que va apuntar que cal aclarir l'import econòmic que haurà de pagar l'Ajuntament als propietaris. 

Quants diners costarà?

Ciutadans va ser l'únic partit que no va votar a favor de la proposta. Tot i que considerar positiu preservar l'espai, el portaveu, Aldo Ciprián, va criticar que no es presentés un estudi econòmic de les compensacions: "No ens sembla bé que es presenti una proposta de canvi quan no es detalla el cost. Quants diners costarà al contribuent?".

"Ara el que és important és iniciar els tràmits urbanístics", va replicar Francesc Duch, que afegia: "Ara no toca. És un tema que hem estudiat, molt complex. Al final haurem d’arribar a un acord amb la propietat. Sabem varem de números".

Pla del Vinyet i Pahissa

mapa torreblanca nous habitatges sant cugat 38 800x400

Finca de l'avinguda del Pla del Vinyet on es vol construir, al costat dels Cinemes FOTO: Google Maps

L'anterior govern municipal havia previst una triple operació que comprenia el desenvolupament d'una promoció d'habitatges a l'avinguda de Torreblanca amb el Pla del Vinyet, que en part serviria per compensar els propietaris de Can Cortés i els d'una finca del carrer de Pahissa en la qual es volia perservar una alzina. "Era millor abordar cada tema pel seu costat", assegurava Duch.

El projecte inicial del Pla del Vinyet preveia la construcció de 250 habitatges, dels quals uns 92 serien de protecció oficial. L'actual govern espera poder augmentar aquesta xifra. En lloc de compensar els propietaris de Can Cortés amb terrenys habitatges en aquesta zona, s'optarà per pagar les indemnització amb diners. 

Més info: Així és el projecte per construir 250 habitatges a Pla del Vinyet

Sobre la finca del carrer de Pahissa, l'Ajuntament pagarà 1,1 milions d'euros per adquirir una finca de 827 metres quadrats amb l'objectiu de preservar una alzina i obrir l'espai al públic.

Més info: Sant Cugat pagarà 1,1 milions d'euros per una parcel·la per fer un parc a l'Eixample

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem