Sant Cugat protegeix tot l'edifici del Bar Catalunya

Sant Cugat vol declarar tot l'edifici com un Bé Cultural d'Interès Local

Sant Cugat ha aprovat inicialment la modificació urbanística que ha de permetre la preservació integral de tot l'edifici del Bar Catalunya, que va tancar al març. L'objectiu és evitar l'enderroc del conjunt, tal com volia la propietat per fer-hi nous habitatges. Fins ara, només estava protegida la façana, però el govern va considerar que tot l'edifici mereixia formar part del catàleg de patrimoni pel seu "valor arquitectònic". D'aquesta manera es protegeix tant l'exterior com l'interior de l'immoble del bar i de la casa del costat (carrer de Valldoreix, 78).

Més info: Sant Cugat vol preservar el patrimoni de l'històric bar Catalunya

El govern municipal de Sant Cugat va portar la modificació urbanística en un ple extraordinari a principis de juliol. Tot i això, va deixar el punt sobre la taula per explorar un acord amb la propietat, que defensa el seu projecte, tenint en compte que havia presentat el projecte abans d'aquest nou tràmit. Ara, el govern ho ha tornat a portar al ple del 19 de juliol, que ho ha aprovat amb els vots a favor d'ERC, PSC i CUP i les abstencions de Junts i Ciutadans.

Francesc Duch: "Va quedar palès el valor arquitectònic, patrimonial i històrics que calia preservar"

"Ens hem reunit amb la propietat i ens hem emplaçat a baixar al nivell tècnic i veure si hi ha possibilitats d'ajustos de cara la modificació provisional", ha assenyalat el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch. Així, les negociacions continuaran entre les dues parts. La modificació preveu traslladar l'edificabilitat existent en una altra zona de la finca, a la banda esquerra.

"Arran d'unes visites i uns estudis es va decidir aturar els expedients de llicència. Va quedar palès el valor arquitectònic, patrimonial i històrics que calia preservar", ha argumentat Francesc Duch, que ha afegit que els tràmits han de servir per "salvar definitivament el Cafè Catalunya i tot el conjunt arquitectònic". A més, ha anunciat que s'han iniciat els tràmits per declarar la construcció com a Bé Cultural d'Interès Local.

Joan Puigdomènech: "Cal conservar l'espai i l'activitat del Cafè Catalunya"

"Cal tenir una plaça de Lluís Millet harmònica, és una de les principals entrades a la ciutat i cal tenir-la endreçada", ha defensat el regidor de Junts per Sant Cugat, Joan Puigdomènech, que ha afegit: "Cal conservar l'espai i l'activitat del Cafè Catalunya". Amb tot, ha mostrat dubtes sobre la voluntat de voler protegir més espai que el del Bar Catalunya i qui s'encarregarà de la rehabilitació.

Tot i això, Puigdomènech ha demanat que s'arribi a un acord amb els propietaris i ha assegurat que "no ho veuen clar". "Ens preocupa que presentin aquesta modificació sense haver arribat a un acord amb la propietat, que es veu greument afectada", ha lamentat. "Si no s'arribés a acord, ens temem que durant una pila d'anys, tot aquesta parcel·la, serà objectes de litigis legals i la plaça de Lluís Millet tindrà un espai sense activitat i en deteriorament", ha afegit. Per tot plegat, Junts s'ha abstingut.

bar catalunya

En vermell, immobles que es volen protegir

Conflicte amb la propietat

L'actual propietat de l'edifici del Catalunya va presentar un projecte d'enderroc i nova construcció de l'espai, preservant la façana, que era l'element protegit. A més, defensava que l'interior de l'immoble no té cap valor arquitectònic. Fa quatre anys va presentar una llicència per impulsar el projecte, que no va rebre cap resposta per part de l'Ajuntament.

"Quatre anys després de presentar la llicència, em diuen que ho volen preservar tot", lamentava. En aquest sentit, explica que cal tenir en compte que la normativa quan van adquirir l'immoble, el 2005, establia que només calia mantenir la façana. La mateixa que quan va presentar el projecte. "El projecte s'ajusta a les expectatives que hi havia en aquell moment i que encara és vigent. Si l'Ajuntament no vol deixar-nos-ho fer, està incomplint la seva pròpia norma".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem